Fransa’dan Türkiye ve İran’a yaptırım uyarısı

Fransa’dan Türkiye ve İran’a yaptırım uyarısı
Yayınlama: 21.12.2022

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye ve İran’ın Irak’taki hava saldırılarına tepki gösterdi. Colonna, iki ülkeye ‘gerekirse’ yaptırım uygulayabileceklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Irak’a ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne son dönemde düzenledikleri saldırılar nedeniyle Türkiye ve İran’a yaptırım uygulayabileceklerini söyledi. Colonna, geçmişte bu yönde adım attıklarını ve ‘gerekli görürlerse’ yine böyle bir karar alabiceklerini belirtti.

Collona, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un girişimiyle ve Irak’ın istikrarını tesis etme gerekçesiyle Ürdün’ün başkenti Umman’da düzenlenen 2. Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı’nın ardından konuştu. Fransa Dışişleri Bakanı, Erbil merkezli Rudaw TV’ye demecinde, İran ve Türkiye’nin Irak’taki hava saldırıları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Tarafların her biriyle konuşuyoruz. Meslektaşım Fuad Hüseyin [Irak Dışişleri Bakanı], gerçekten endişeli olduğumuzu ve bu eylemlerin sorumlularıyla konuştuğumuzu biliyor. Ve sonrasında, eğer gerekirse, yaptırım uygulayabiliriz. Bunu geçmişte zaten yapmıştık.”

Macron’un çağrısıyla toplanan ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın ‘imaj çalışması’ndan öteye geçmeyeceği eleştirileri getiren konferansa, Macron ile Avrupa Birliği yetkililerinin yanı sıra Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Umman, Türkiye ve İran gibi bölge ülkelerinden temsilcilerin katılmıştı. Türkiye’yi konferansta Umman Büyükelçisi İsmail Aramaz temsil etti.