Fuhuş çetesinin tehditlerini Kütahya Göç İdaresi ile paylaşan İranlı mülteci, bu kez sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

İran rejiminin baskıları nedeniyle 2009 yılında Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Gholam Reza Khajavi (58), sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Mezopotamya Ajansı’na (MA) ulaşan Khajavi, sınır dışı edilme gerekçelerini ve yaşadıklarını anlattı. Hakkında tutuklama kararı verilmesi üzerine 12 yıl önce İran’dan Türkiye’ye göç ederek Kütahya’da yaşayan Khajavi, iki yıldır sınır dışı edilme kararına karşı mücadele ettiğini ifade etti.

TECAVÜZ TEHDİDİ

Khajavi, 2 yıl önce imza atmak için gittiği emniyette başka mültecilerle tanıştığını belirterek, sonrasında yaşananları şöyle anlattı: “Bu mültecilerle tanışmamız emniyete birlikte imza atıp dışarı çıktıktan sonra oldu. İyi Türkçe bilmemden kaynaklı kendilerine yol tarif etmem için yardımcı olmamı istediler. Ben de yardımcı olup, iletişim numaramı ve çalıştığım iş yerinin adresini verdim. Birbirimize yardımcı oluruz diye arkadaş oldum. Bilgisayar tekniğinde uzman olduğum için benden maddi olarak yararlanmak istediler ve farklı tekliflerde bulundular. Bunu kabul etmedim. İlişki kurmak ve görüşmek istemediğimi söyledim. Ancak sonrasında bunların Kütahya ve Eskişehir’de faaliyet yürüten bir fuhuş çetesi olduğunu öğrendim. Durum böyle olunca, beni ölüm ve tecavüzle tehdit ettiler. Bu durumu Kütahya Göç İdaresi ve Vali ile paylaştım. Meğerse Göç İdaresi’nde durumu paylaştığım yetkili polis memuru da fuhuş çetesiyle işbirliği içerisindeymiş. Bu olaydan sonra da bu polis memurunu erken emekliliğe ayırmışlar.”

HAKARET GEREKÇESİ

Yaşadıklarını anlattığı Kütahya Göç İdaresi tarafından konuyla ilgili görüşmek için çağrıldığını söyleyen Khajavi, “Ben neden Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığımı belgelerle kendilerine sundum. Bu görüşmeden sonra Türkiye’de kalma oturumumun kabul edilmediğini söylediler. Neden olarak ise sanal medyada 2 kadına hakaret ettiğimi öne sürdüler. Hangi kadınlara hakaret ettiğimi ve şikayetlerini görmek istediğimi sorunca cevap vermeyip, ‘3 defa itiraz hakkın var, itirazlarını yapabilirsin’ dediler. 3 itiraz hakkımı da kulandım. Hepsine ret cevabı geldi. Yaklaşık 1 ay önce Ankara 1’nci İdare Mahkemesi’ne yaptığım başvuru sonuçlandı. Şu anda hiçbir hakkım yok. İstedikleri zaman beni sınır dışı edebilirler” dedi.

ORGANİZE İŞLEM

Geçtiğimiz ay görüştüğü Kütahya Valisi’ne yaşadıklarını anlattığını aktaran Khajavi, “İdam edileceğimi söyledim. Ancak bana ‘Allah yardımcın olsun. Bir şey yapamam’ deyip gönderdi. Baroya gittim, onlarda bana avukat vermedi. Kütahya’da bana yönelik organize bir işlem yapılıyor. İzmir Barosu ile yaptığım görüşmede bir avukat görevlendirdiler. Şu anda o ilgileniyor” diye anlattı.

DIŞARIDA YAŞIYOR

Kütahya’da zor durumda olduğunu, yaşı ve koronavirüs salgını gerekçesiyle kimsenin kendisine iş vermediğini belirten Khajavi, bir buçuk yıldır evinin kirasını ödeyemediği için evden çıkarıldığını, dışarıda yaşamak zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

DESTEK ÇAĞRISI

Khajavi, sınır dışı edilmesiyle ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Göç İdaresi ve İçişleri Bakanlığı’na başvuru yaptığını ancak İHD dışında kimsenin kendisine dönüş yapmadığını kaydetti. Khavaji, insan hakları kurumlarına destek ve dayanışma çağrısında bulundu.