Gazetecilik faaliyetlerinden ötürü 22,5 yıla kadar hapis cezası istenilen Ayşegül Doğan, Demokratik Toplum Kongresi üyeleri ile röportaj yapması suç olarak gösterildi.

Son KHK ile kapatılan IMC TV’nin “Gündem Müzakere” programının sunucusu Ayşegül Doğan, “Demokratik Toplum Kongresi” üyeleriyle yaptığı röportaj nedeniyle “silahlı örgüt kurmak ve yönetmekle” suçlandı.

Gazeteci Ayşegül Doğan’ın gazetecilik faaliyetleri kapsamında yaptığı görüşmeler ve katıldığı toplantılar gerekçesiyle “örgüt kurmak” suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi.

Savcı, mütalaada Doğan’ın DTK’de faaliyet yürüttüğünü ileri sürerek, “örgütü üyesi olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, esas hakkında savunmaların alınması için duruşmayı 7 Aralık tarihine erteledi.

Türkiye Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, uluslararası bir imza kampanyasıyla Ayşegül Doğan ile dayanışma çağrısı yaptı.

Söz konusu imza kampanyasında, “Türkiye toplumu “iyi gazeteciliğe” en çok ihtiyacı olan yılları yaşıyor. Bunca bilgi kirliliğine, tehdite ve baskıya rağmen gazetecilik mesleğini layıkıyla yerine getirdiği için “cezalandırılan” gazetecilere bir yenisinin eklenmesini endişeyle karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘HÜKÜMETİN HEDEFİ OLMUŞ DURUMDA’

Doğan’ın hedef haline getirildiğininin altı çizilen açıklamada, “Ayşegül Doğan 2017’de Bianet’te verdiği bir röportajda “barış gazeteciliği” yaptığının altını çizmiş ve Türkiye’de bağımsız medya kuruluşlarına yönelik baskıların demokratik süreçlere olan negatif etkisine değinmişti. “Şayet gücü elinde bulunduranların istediği gibi bir habercilik yapmıyorsanız, gerçeği eğip bükmüyorsanız, algı oluşturma, karalama kampanyalarının bir parçası değilseniz, ya işsiz; ya baskı, sansür, otosansür ve saldırı altında ya sürgünde ya da hapistesiniz.” diyerek Türkiye’deki acı gerçeği gözler önüne seren Ayşegül Doğan İMC TV’nin kapatılması ardından bir grup eski İMC TV çalışanı ve sivil toplum savunucusu ile haberSİZsiniz adında yayınlara başlamıştı. Barış mücadelesi, kadın mücadelesi, emek mücadelesi gibi toplumsal yaralara ve çözüm arayan gerçekliklere değinen gazeteciliği ile Ayşegül Doğan bugün hükümetin hedefi olmuş durumda” denildi.

‘DTK’NİN MEVCUT HÜKÜMETİN İZNİYLE KURULMUŞ BİR OLUŞUM OLDUĞUNU HATIRLATIYORUZ’

Ayşegül Doğan’ın meslek yaşamına da yer verilen imza kampanyasında, “Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Türkiye yetkililerine Demokratik Toplum Kongresi’nin zamanın mevcut hükümetin izniyle kurulmuş bir oluşum olduğunu hatırlatıyor ve Ayşegül Doğan’ın gazeteciliğinin kalitesine kefil oluyor. Gazetecilerin hukuk yoluyla tehdit edilmesi Avrupa Birliği aday üyesi Türkiye yetkilileri tarafından terk edilmesi gereken bir yöntem. Ayşegül’ün derhal beraatini talep ederken uluslararası gazetecilik örgütlerine Ayşegül Doğan ile dayanışma içinde olma çağrısında bulunuyoruz. Türkiye’de halihazırda tehdit altında olan tarafsız barış gazeteciliği, Ayşegül Doğan’ın hakkında talep edilen cezaya hükmedilmesi ile yok olmaya yüz tutacaktır” denildi.

İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.