‘Gazeteci herhangi bir yerden icazet almak zorunda değildir’

‘Gazeteci herhangi bir yerden icazet almak zorunda değildir’
Yayınlama: 04.06.2021

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mayıs ayı gazetecilere yönelik hak ihlali raporunu açıkladı. Gözaltına alınan, haklarında dava açılan ve tutuklu olan gazetecilere ilişkin veriler yer aldı raporda, gazetecilere yönelik baskılara ilişkin tespitler sıralandı. Rapora göre yolsuzluk haberlerini yapan gazeteciler saldırıya maruz kaldı.

‘BASIN EMEKÇİLERİNE ‘HABER YAPMAYIN’ MESAJI VERİLİYOR’

Osmaniye’de belediye ihalelerinde yolsuzluk yaşandığına dair haber yapan bir gazetecinin evinin özel harekât polisleri tarafından basıldığının belirtildiği raporda, evi basılan gazetecinin daha sonra darp edildiği aktarıldı. Bu tür yöntemlerle basın emekçilerine ‘Haber yapmayın’ mesajı verildiğinin vurgulandığı raporda, “Bu ay da gazetecilerin üzerindeki baskı aygıtları diri tutuldu ve basın özgürlüğünü yaralayacak birçok uygulamanın altına imza atıldı. Gözaltılar, yargılamalar, sansür gibi baskı çeşitleri yine devredeydi. Ayrıca sahada çalışan birçok meslektaşımızın işini yapması da defalarca engellendi. Yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker’in ifşaatları ile ilgili haber yapan çok sayıda yayın kuruluşunu adeta tehdit ederek, haber yapmalarının önüne geçmeye çalıştı” ifadeleri kullanıldı.  

‘KAÇIRILMA, AJANLIK DAYATMASI’

Kaçırma ve ajanlık dayatmasının gazetecileri baskılama yöntemi olarak kullanıldığının belirtildiği raporda, en son Ankara’da Mezopotamya Ajansı muhabiri Lezgin Tekay’ın ailesini görmek için gittiği kentin girişinde kendilerini “istihbarat” diye tanıtan 5 kişi tarafından kaçırıldığının belirtildi. Gazeteciye ajanlık dayatması yapıldığının aktarıldığı raporda, bu uygulamalar şiddetle kınandı.

‘GAZETECİ HERHANGİ BİR YERDEN İCAZET ALMAK ZORUNDA DEĞİLDİR’

Raporda gazetecilere yönelik tutuklamalar ve yargılamalar da yer aldı. Son zamanlarda ilk kez cezaevindeki gazeteci sayısında bir azalmanın yaşandığının hatırlatıldığı raporda, ancak bu azalmanın gazeteciler üzerindeki yargı baskısının hafiflediğine işaret etmediğine dikkat çekildi. Tutuklu gazeteci sayısının azalma sebebinin infaz sürelerinin dolması olduğunun hatırlatıldığı raporda şu ifadeler kullanıldı: “Geride bıraktığımız ay Basın Kartı Yönetmeliğinde de bazı değişiklikler yapıldı. Yeni yönetmelikle, basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlara “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmekten hüküm giymemiş olmak” ve “şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturması” ibareleri eklendi. Basın emekçilerinin “terörize” edildiği böylesi bir ortamda yapılan bu değişikliklerle bir yandan gazeteciler kartsız bırakılmak istenirken, bir yandan da basın meslek örgütleri etkisizleştirilmeye çalışılıyor. Ancak şu bilinmeli ki; gazeteciliğin kıstası iktidarların verdiği kartlar değil, mesleki faaliyetlerdir. Gazeteci herhangi bir yerden icazet almak zorunda değildir.”

BASINA YÖNELİK BASKILAR SÜRÜYOR

Raporun sonunda yaşanan ihalelere ilişkin veriler yer aldı. Rapora göre, Mayıs ayında bir gazeteci gözaltına alındı, bir gazetecinin evi basıldı ve bir gazeteci saldırıya uğradı. Gazetecilere yönelik baskılar da devam etti. Son bir ayda haber takibi yapan gazeteciler 4 defa engellenirken, bir gazeteci hakkında soruşturma, bir gazeteci hakkında dava açıldı ve bir gazeteciye ceza verildi. Rapora göre 18 gazeteci 14 dosyadan yargılanırken, hapishanelerde bulunan gazetecilere yönelik hak ihlalleri de devam etti. Son bir ayda sansür ve buna ilişkin cezalarda sürdü. Yapılan yayınlardan dolayı 1 gazeteye 5 gün ilan reklam cezası verildi. 7 haber ve 11 internet sitesine erişim engeli getirildi ve 4 gazetecinin işine son verildi. Mayıs ayı itibariyle 70 gazetecinin tutuklu olduğu belirtildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.