Gazeteci İdris Yayla’nın da yargılandığı dava ertelendi

Gazeteci İdris Yayla’nın da yargılandığı dava ertelendi
Yayınlama: 04.10.2022

2016 yılından bu yana yayın yapan Jiyan Haber’in İmtiyaz Sahibi, gazeteci İdris Yayla ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu 28 kişinin “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın 9. duruşması görüldü. 

Ajansımızın İmtiyaz Sahibi İdris Yayla ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in aralarında bulunduğu 28 kişinin, Batman Belediyesine kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla 19 Eylül 2016’da Gülistan Caddesinde yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle  “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla yargılandığı dava görüldü. 

Mahkeme ifadesi alınmayan üç sanık hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar vererek davayı 12 Ocak tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanlığı kararıyla 2016 yılında Batman Belediyesine kayyum atanmasının ardından belediyeye kayyum olarak atanan dönemin Batman Valisinin kararıyla, 19-21 Eylül 2016 tarihleri arasında Batman genelinde “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu” kapsamında yapılacak olan her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stand açma, oturma eylemi, bildiri dağıtma gibi eylem ve etkinlikler yasaklanmıştı. Belediyelerine kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  çağrısı üzerine 19 Eylül’de 2016’da Gülistan Caddesinde basın açıklaması yapan kitleye, polis tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etmişti.  Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı üç yıl sonra tamamlayarak açıklamaya katılan 28 kişi hakkında “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla iddianame hazırladı. Protesto eyleminin Jiyan Haber için takibini yapan gazeteci İdris Yayla ile burada konuşma yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de bu davada yargılanan sanıklar arasında yer alıyor. Savcılık, açıklamaya katıldıkları iddiasıyla haklarında soruşturma açılan 16 kişi hakkında ise takipsizlik vermişti. 

Gazeteci İdris Yayla, mahkemedeki savunmasında olay tarihinde serbest gazeteci olarak çalıştığını söyledi. Sebahat Tuncel’in açıklama yapacağını duyması üzerine çekim yapmak açıklamayı takip ettiğini belirten Yayla, açıklama sırasında herhangi bir taşkınlık yaşandığını görmediğini, suç işleme kastının olmadığını söyleyerek üzerine atılı suçlamaları reddetmişti.