Gazeteci örgütleri: Müftüoğlu’nu serbest bırakın

Gazeteci örgütleri: Müftüoğlu’nu serbest bırakın
Yayınlama: 03.06.2022

Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösteren Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörlerinden Dicle Müftüoğlu’nun ifade için çağrıldığı Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. AKP-MHP iktidarının politikaları nedeniyle Türkiye toplumunun her geçen gün daha büyük krizlere sürüklendiği belirtilen açıklamada, bütün demokrasi kanallarının tıkatılarak, toplumun nefessiz bırakılmak istendiği kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: 

“Gerçekleri manipüle eden havuz medyasına karşı halka doğruları ulaştıran özgür basın çalışanları iktidar tarafından hedef haline getiriliyor. Bu nedenle gözaltı ve baskılarla susturulmak isteniyor. Hakikatin izinde olduğumuz bu yolda özgür basın çalışanları olarak her koşulda mesleğimizi yapmaya devam ediyoruz. Özellikle biz kadın gazeteciler, bu baskılara daha fazla maruz bırakılıyoruz.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörlerinden Dicle Müftüoğlu’nun evine sabah saatlerinde polislerce baskın düzenlendi. Dicle’nin bulunmadığı evde, hukuksuz bir şekilde arama yapıldı. İfadeye çağırılan Dicle, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alındı. Yine meslektaşımız Berivan Altan hakkında ise yaptığı haberler gerekçesiyle Perşembe günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı  tarafından soruşturma başlatıldı. Bütün ağır koşullar altında mesleğini yapmaya devam eden arkadaşlarımız hakkında başlatılan soruşturmalar ve gözaltı kararları bize geri adım attırmayacaktır. Gazeteci arkadaşımız Dicle’nin biran önce serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz.”

DFG’DEN DE AÇIKLAMA 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) de, Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, avukatların Müftüoğlu ile yaptığı görüşme sonucunda Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma nedeniyle gözaltına alındığı aktarıldı. 

DFG’nin, kurulduğu günden bu yana gazetecilerin daha özgür ve demokratik bir ortamda çalışma yürütebilmesi için çaba gösteren bir kurum olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bunun gerçekleşebilmesi için de gazetecilerin yaşadıkları sorunları, maruz kaldıkları hak ihlallerini görünür kılmaya çalışıyoruz. Türkiye’de maalesef basın ve medya alanında gazetecilere yönelik çok ağır hak ihlalleri yaşanmakta. Son olarak AKP-MHP iktidarı tarafından Meclis’e getirilen internet medyasına yönelik yasal düzenlemeleri içeren yasa tasarısıyla bu baskılar katmerleştirilerek artacaktır. Bu ihlaller ve baskı ortamından en çok da derneğimizin üyeleri etkilenmektedir. Bölgemizde hemen hemen her gün gazeteciler ya gözaltına alınmakta veya türlü baskı ve engellemelerle gazetecilik yapmalarının önüne geçilmektedir. Yüzlerce gazeteci hakkında yürütülen soruşturma ve davalar var. Birçoğu haber yaptığı için, düşüncelerini paylaştığı için cezalandırılıyor” diye belirtildi.

‘DİCLE GAZETECİDİR’

Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasının bu baskı ikliminin bir devamı olduğu vurgulanan açıklamada, “Daha önce hakkında açılan soruşturmalar, yürütülen davalar vardı. Şimdi yeni bir soruşturmayla adeta yargı kıskacına alınmak istenmekte. Burada amaç gazeteciye gözdağı vermek, mesleğini yapamaz hale getirmektir. Henüz neyle suçlandığını dahi bilmiyoruz. Ancak gazetecilik faaliyetleri nedeniyle olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü Dicle gazetecidir ve sadece haber yapmaktadır. Ülkemizde olup biteni kamuoyuna yansıtma çabası içerisindedir. Nitekim sadece gazetecilik yaptığı için arkadaşlarımızın başına neler getirildiğinin çok yakın tanığıyız” denildi.

Açıklamanın devamında ise şunlara yer verildi: “Eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu’nun hiçbir suçu yoktur. Bu yüzden bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Kendisine onurlu gazeteciyim diyen, halkın haber alma hakkını savunan tüm meslektaşlarımızı bu hukuksuzluğa karşı koymaya ve dayanışmaya çağırıyoruz. Ayrıca bu açıklamamız ulusal ve uluslararası basın meslek örgütlerine, demokratik çevrelere acil bir çağrıdır; Eşbaşkanımız Müftüoğlu’nun serbest bırakılması için hemen harekete geçilmelidir. Yine basın meslek örgütlerine, yaşanan bu baskılara karşı seslerini daha gür çıkarma ve AKP-MHP iktidarının bu hukuksuz uygulamalarına ‘dur’ deme çağrısı yapıyoruz.” 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.