Çatak’ta helikopterden atılan yurttaşlarla ilgili yapılan “Gazetecilere gözaltı talimatı aynı yerden” başlıklı haber nedeniyle MA İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik ile haberi paylaşan Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. 

Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020’de operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra helikopterden atılan Servet Turgut (55) ve Osman Şiban (50) ağır yaralanmıştı. Olayda Servet Turgut yaşamını yitirmişti. 

Turgut ve Şiban’ın gözaltına alınma talimatı veren savcı İsmail Köker’in aynı zamanda olayı ortaya çıkaran gazeteciler hakkında gözaltı kararı veren savcı olduğu yönünde yapılan “Gazetecilere gözaltı talimatı aynı yerden” haber nedeniyle savcı Köker’in şikayeti ile Mezopotamya Ajansı (MA) İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik ile haberi paylaşan Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef göstermek” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

‘DİKKATE DEĞER BİR HABER’ 

Duruşmaya Ferhat Çelik ve avukatı İstanbul’dan, İdris Yayla ile avukatı ise Batman’dan Ses ve Görüntü Bilişimi Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Gazeteciler hakkında şikayetçi olan savcı İsmail Köker ise duruşmaya katılmadı. İlk savunmayı yapan Çelik, suçlamaları kabul etmedi. Çelik, “İddianamede hedef gösterilmeden bahsediliyor ama savcının ismi rahat bir şekilde adliyeden öğrenilebilir. Biz, bu haberi dikkate değer ve haber değeri olduğu için yaptık. Burada bir hedef gösterme söz konusu değildir” dedi. 

‘HABERDE SUÇ UNSURU YOK’ 

Ardından savunma yapan İdris Yayla ise, “Paylaştığım haberde suç unsuru yok. Bu bilgiler, isteyen herkesin kolaylıkla ulaşacağı bilgilerdir. Burada suç işlemekle ilgili bir durum söz konusu değildir” dedi. Avukatların da yaptığı savunmaların ardından iddia makamı mütalaa için süre istedi. 

DURUŞMA 31 OCAK’TA

Mahkeme heyeti, Van Cumhuriyet Savcılığı’na yazı yazılarak İsmail Köker’in terörle mücadelede görevli olup olmadığına dair bilgi istenilmesine karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2023 tarihine erteledi.