‘Gazetecileri tutuklayarak gerçeklerini üstünü örtemezsiniz’

‘Gazetecileri tutuklayarak gerçeklerini üstünü örtemezsiniz’
Yayınlama: 10.11.2020

Tutuklanan Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş hakkında asılsız iddialarla yapılan haberleri değerlendiren gazeteci örgütleri, “Doğru olmayan bir haberi yapmak aslında sadece İbrahim’e bir ceza değil, gazeteciliğe ve gazeteciliğin itibarına da bir cezadır” dedi. 

Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş geçtiğimiz günlerde ifade vermek için gittiği Adana Adliyesi’nde gözaltına alınarak “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Karakaş’ın tutuklanmasının ardından iktidar medyası tarafından kendisine yönelik asılsız iddialarla haberler servis edildi. Bu iddialardan birisi; Karakaş’ın bir aydır arandığı, yapılan teknik takip sonucu yeri belirlenip, kaldığı eve düzenlenen operasyonla yakalandığıydı. Fakat Karakaş, çağrı üzerine 4 Kasım günü avukatıyla birlikte Adana Adliyesi’ne gitti. Bir diğer yalan iddia ise Karakaş’ın 2016 yılında, “KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan’ın fotoğrafçısı, telsizcisi ve medya sorumlusu” olduğuydu. Karataş iddiaların aksine o tarihlerde Özgür Gündem Gazetesi’nde çalışıyordu. 16 Ağustos 2016 tarihinde düzenlenen polis baskınıyla 22 arkadaşı gözaltına alınıp, kapısına kilit vurulan gazete binasının önünde başlatılan Haber Nöbeti’nde yer aldı.  Gazeteci örgütleri Karakaş’ın tutuklanması ve hakkında çıkan asılsız iddiaları değerlendirdi. 

‘GERÇEKLERİN ÜZERİNİ ÖRTEMİYORLAR’ 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın İş) Genel Sekreteri Özge Yurttaş, Karakaş’ın tutuklanmasından sonra çıkan asılsız iddiaları anımsatarak, Karakaş’ın o dönemde çalıştığı Özgür Gündem gazetesi için yapılan dayanışma eylemlerinde olmasıyla iddiaların çürütüldüğünü söyledi. Yurttaş, “Gazetecilerin tutuklanması için yandaş medya mecraları ve bir takım isimsiz sosyal medya hesaplarının operasyonel biçimde çalışarak bazı iddialar imal ediyor, öyküler yazıyor. Elbette gerçeklerin üzerini örtmeye yetmeyen bu imalat çabasının altında gazetecilerin tutuklanması gibi büyük ve haksız bir uygulamanın üzerini örtme çabası var” dedi.  

‘GERÇEKLER ORTAYA ÇIKIYOR’ 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, uzunca bir süredir Türkiye’de gazetecilere yönelik bir yıldırma ve yıpratma operasyonunun sürdüğünü söyleyerek, bu operasyonların amacının ise gazetecilerin gözaltına alınarak gerçeklerin konuşulmasının engellenmesi olduğunu belirtti. Durmuş, “Bu çabanın beyhude olduğunu kendileri de on yıllardır görüyor. Gerçekler bir türlü ortaya çıkıyor, gerçekleri ortaya çıkaran gazeteciler yine işlerini yapmaya devam ediyor. Umarım en kısa sürede arkadaşımız serbest bırakılır” diye belirtti. 

‘GAZETECİLİK İTİBARINA CEZA’ 

Karakaş’ın tutuklanmasından sonra medyada hakkında çıkan asılsız iddialara da  değinen Durmuş,  “Doğru olmayan bir haberi yapmak aslında sadece İbrahim’e bir ceza değil, gazeteciliğe ve gazeteciliğin itibarına da bir cezadır. Doğrulanmayan haberler nedeniyle Türkiye’de gazeteciler güven kaybetti. Gazeteciler olarak daha sağduyulu ve doğruyu ortaya çıkardıktan sonra haber yapmanın en akıllıca olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.