Gazetecinin sorusuna, belediye başkanının yanıtına soruşturma!

Gazetecinin sorusuna, belediye başkanının yanıtına soruşturma!
Yayınlama: 08.10.2021

Gazeteci İdris Yayla ile sorularını yanıtlayan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir hakkında, “Amacınız nedir?” soruşturması açıldı. 

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı,  görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir ile gazeteci İdris Yayla hakkında 30 Haziran’da Jiyan Haber adlı sitenin Youtube kanalı üzerinde yapılan programda “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” iddiasıyla soruşturma başlattı. Youtube’daki (https://www.youtube.com/watch?v=-nHO5OyXptg&t=571s) programın konuğu Demir ile program sunucusu Yayla, çağrıldıkları İl Emniyet Müdürlüğünde ifade verdi. 

ŞİDDETİ NEDEN ANLATTIN? 

İfadesi alınan Demir’in “Emniyet devletin değil AKP’nin emniyetidir” şeklindeki cümlesi soruldu. Bu cümlenin ne amaçla kullanıldığı sorusuna Demir, emniyettin AKP’nin kolluk gücü haline geldiğini, bunun pratiklerinin ortada olduğu yanıtını verdi. Demir’e, HDP İzmir il binasına yönelik saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin Nasıroğlu İş Merkezi önünde yapmak istedikleri açıklamada kendisine yapılan polis şiddetini programda anlatmasının amacı da soruldu.  İfadesi alınan Jiyan Haber imtiyaz sahibi İdris Yayla’ya ise şu sorular yöneltildi: “Söz konusu programı kim ya da kimler tarafından organize edildiği ve program içeriğinde tarafınız sorduğu soruların daha önceden planlanıp planlanmadığı ya da kimler tarafından hazırlandı?”, “Programı düzenlemenizdeki maksadınız nedir?”, “Bir sorunuzda ülke gündemi ile alakalı bir takım fotoğrafların ve olayların ortaya çıkması ve bunların Batman’a yansımasının yanı sıra Sedat Peker açıklamaları doğrultusunda bazı şeylerin ortaya çıktığı konusuna vurgu yaptığın anlaşılmaktadır. Buradaki maksadınız nedir?”, “AKP Gençlik Kolları Başkanı’nın Batman Belediyesi’ne özel kalem müdürü olarak atandığı bilgisini nereden aldınız ve neden böyle bir soruyu Mehmet Demir’e sorma gereği duydunuz? Burada amacınız Batman Kayyumunu eleştirmek ya da halka karşı olumsuz işler yapıldığı hususunu göstermek midir?”  

‘GERÇEKLERİ SAKLAMA UĞRAŞINDALAR’ 

Açılan soruşturmaya ilişkin konuşan Demir, basın özgürlüğü açısından Türkiye’nin geldiği aşamaya dikkati çekerek, yaptıkları programa soruşturma açılmasının gerçeklerin saklama uğraşı olduğunu söyledi. Demir, yayından 10 gün önce kendisine yönelik gelişen polis şiddetin programda anlatmasını soruşturma gerekçesi yapılmasına tepki göstererek, “Olayın yaşandığı gün ortaya çıkan polis şiddetini herkes gördü. Bu şiddeti ortaya koyanlar hakkında suç duyurusunda bulundum, programda yaşananlara değindim. Ve bunun AKP’nin polisi haline gelen emniyet diye anlattım. Bunun söylenmesi rahatsız etmiş. Ancak pratik öyle demiyor” dedi.  

GAZETECİLİK İLKELERİ YARGILANIYOR

 Gazeteci Yayla ise, soruşturmayla gazetecilik ilkelerinin yargılanmaya çalışıldığını belirterek, “Demir’e yönelttiğim sorular talimat olarak ele almışlar. Neden sorduğumu da sordular? Yani bir gazeteci olarak gelen konuğa soru sormayacağız da ne yapacağız?  Peker sorusuyla kayyım sorusu zaten başlı başına bir facia. Bu soruların sorulması kimleri niye rahatsız etsin ki.  Biz soruyoruz, ‘Bu tahammülsüzlük nedir?’ Her şeye rağmen mesleğimizi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

MA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.