Geliyê Zîlan’da 1978-1992 yılları arasında inşa edilen Koçköprü Barajı’nda artan balık ölümleri endişe veriyor.

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Geliyê Zîlan üzerinde 1978-1992 yılları arasında inşa edilen Koçköprü Barajı’nda, son zamanlarda çok sayıda balık ölümü yaşandı. Buna karşı barajda herhangi bir önlem alınmazken, yetkililer tarafından bilgilendirilmeyen halk ise barajdan topladıkları balıkları evlerine götürüyor.

HES SUYU KESTİ

Geçtiğimiz yıl yeşil tabakayla kaplanan barajda, akan su bir yandan halk tarafından tarımsal arazilerin sulamasında kullanılıyor, diğer yandan da Van Gölü’ne akıyor. Baraja akan önemli dere sularından birinin üzerine yapılan Hidroelektrik Santrali (HES) ile akarsuyun yönü yapay kanallarla baraja akan dere yatağının yerine başka bir tarafa aktarılıyor. Bunun sonucunda barajdaki su seviyesinde ciddi düşüş yaşanıyor. Balık ölümlerinin bir diğer nedeninin ise HES nedeniyle balıkların oksijensiz kalması olduğu belirtiliyor.

İKİ GÜNDE ARTIŞ

Balık ölümlerinin son iki günde arttığını aktaran Tanju Kaya, ölümlerin nedeninin tespit edilmediğini ve ölü balıkları toplayanların uyarılmadığını söyledi.

ÖNLEM ALINMIYOR

Koçköprü Mahallesi’nde yaşayan Şahin İnan ise geçen yıl barajda su renginde yaşanan değişim nedeniyle balık ölümlerinin yaşanabileceği uyarısında bulunduklarını hatırlattı. İnan, geçen yıl yapılan analizlerde baraj suyunda bulunan azot seviyesinde yükselme görüldüğünü de anımsattı. Balıkların su yüzüne vurması nedeniyle kolay avlandıklarını dile getiren İnan, bu durumunda çok büyük bir tehlikeye neden olacağı uyarısında bulundu. İnan, “Büyük bir tehlike olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmış değil. İnsanlar bu tehlikenin farkında değil, kolaylıkla kovalarla balık avlıyor. Balık ölümlerinin barajda yaşanması, aynı zamanda balıkların soyunun tükenmesi demektir. Bir an önce önlem alınmalıdır” diye seslendi.(MA)