Gergerlioğlu’nun milletvekilliği iade edildi

Gergerlioğlu’nun milletvekilliği iade edildi
Yayınlama: 16.07.2021

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen yargı kararının Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla vekilliği iade edildi.

Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı.

Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. Genel Kurul da yapılan gündem dışı konuşmalar da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AYM’nin Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verdiği karara değinerek, “Gergerlioğlu’nun kararı okunacak. İki AYM kararı da milletvekilliğinin düşürülmesi yanlış diyor. Demek ki Meclis Başkanı yanlış yapıyor, burada yanlış yapılıyor. Meclis başkanına sorarsanız Anayasa Komisyonu başkanıyken milletvekilin yeniden dokunulmazlık kazanacağını söylemiştir. Bu yüzden de yeniden seçilen milletvekili yeninden dokunulmazlık kazanacağını ama yönettiği mahkemeye teslim oldu. Onun kararının da burada okuttu ve sonra bu sonuçlar çıktı. Anayasa değişikliğinden sonra Anayasa’nın yeni halini eski kararla yorumladı” dedi.

TURAN’DAN SAVUNMA

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da mahkeme kararının usulünü uyguladıklarını savundu. Turan, “O gün mahkeme kararı okundu, bugün de mahkeme korunacak. Meclisin oyladığı karar değildir; tabi ki bunun bedelleri ve sorunları var ama mahkemenin kendi nezdinde kaynaklandığı kanaatindeyim” diye belirtti.

Genel Kurul’da yapılan gündem dışı konuşmaların ardından Anayasa Mahkemesi’nin hakkında “hak ihlali” kararı verdiği Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yargı kararı okundu. 17 Mart’ta düşürülen vekilliği, 4 ay sonra iade edilen Gergerlioğlu, yasama görevlerine devam edebilecek.

HUKUKSUZLUĞU İLK GÜNDEN DİLE GETİRDİ

Gergerlioğlu, vekilliği düşürüldüğünde ajansımıza gönderdiği videolu mesajda, “Az önce hakkımdaki karar okunarak, milletvekilliğim düşürüldü. Güya düşürüldü. Bu hukuksuz bir karar oldu. Anayasayı çiğneyen bir kararla dokunulmazlığı hiç esasa almayan, saygı duymayan bir kararla düşürüldü. Yargı, anayasal hükümleri çiğneyerek, hakkımda kesin bir karar verdi. Ve sonrasında Meclis başkanlığı da buna alet oldu. Bunun manivelası oldu ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığım başvuru beklenmeden, bu karar okunarak milletvekilliğim düşürüldü. Ama ben bu milletvekilliğini milletten aldım, bu zalimlerden almadım. Anayasayı çiğneyen yargıdan almadım. Ben de bu kararı tanımıyorum. Milletten aldığım yetkiyi sonuna kadar kullanacağım. Milletin onurunu da ayaklar altına aldırmayacağız” sözlerini sarf etmişti.

Meclis’te “Adalet Nöbeti” başlatan Gergerlioğlu, 21 Mart’ta sabah saatlerinde uyuduğu odadan lavaboya gittiği sırada Meclis’e gelen polisler tarafından gözaltına alınmış, namaz kılmasına dahi izin verilmemişti. Gergerlioğlu, yaka paça gözaltına alındığı Meclis’in merdivenlerinde de düşme tehlikesi atlatmıştı.

MECLİS’TEN ZORLA ÇIKARILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gözaltına alınan Gergerlioğlu, hakkında “Meclis’i terk etmemesi, hala milletvekili gibi davranması, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yapması, canlı yayınlar yapması, kamu binasında hakkı olmadan durması” iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı.

EVİNDEN YAKA PAÇA ALINDI

Yargıtay tarafından onaylanan 2 yıl 6 aylık hapis cezasının 22 Mart’ta tebliğ edilmesinin ardından Gergerlioğlu, bu kez 2 Nisan’da evinden yaka paça gözaltına alındı. Polisler, Gergerlioğlu’nun ayakkabısını dahi giymesine izin vermedi. Gergerlioğlu, gözaltına alınmadan önce kapıda polisler beklerken, katıldığı canlı yayında “Bu zulüm bir gün mutlaka biter. Direnmek yaşamaktır” sözlerini sarf etmişti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.