Halepçe’de yaşamını yitirenler Batman’da anıldı – VİDEO HABER

Halepçe’de yaşamını yitirenler Batman’da anıldı – VİDEO HABER
Yayınlama: 16.03.2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü 16 Mart 1988’de Saddam Rejimi tarafından gerçekleştirilen Halepçe Katliamının yıl dönünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

HDP il binası önünde gerçekleştirilen açıklamada “Halepçe nayê ji bîr kirin” pankartı açıldı. Açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, görevinden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, HDP,DBP, Yeşil Sol Parti Êlih İl Örgütleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Basın metnini okuyan Yeşil Sol Parti Batman İl Eş Sözcüsü Sedef Özdemir, Halepçe katliamını unutmayacaklarını belirterek, “5 bin Kürt’ün katledildiği ve hafızalara annelerin evlatları üzerine cansız bedenleriyle kapaklandığı fotoğraflarla kazınan Halepçe Katliamını unutmayacağız. Kürt çocuklarının ‘Dayê bêhna sêvan tê/Anne elma kokusu alıyorum’ feryatlarını unutmayacağız. Halepçe Katliamının müsebbibi Saddam Rejimi olsa da rejime Kürtler üzerinde denemesi için kimyasal silah verenleri unutmayacağız. Halepçe Katliamını görmezden gelenleri unutmayacağız” dedi.


‘ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ BİTEREMEDİLER’
Katliamın Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini bitiremediğini kaydeden Özdemir, “Bu tarihi hakikatten ders almayanlar, benzer bir şekilde bugün Afrin’de, Serêkaniyê’de sivil halka saldırıyor. Dün Halepçe’de kimyasal ve biyolojik silahlarla bu meşru mücadeleyi bastırmaya çalışan zihniyetin benzeri bugün Roboski’de, Ankara’da, Suruç’ta, Kobane’de ve Kürdistan’da katliamlar yapıyor.

BEYAZIT KATLİAMI
Bugünün 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi’nde kontrgerilla tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 7 öğrencinin hayatını kaybettiği Beyazıt katliamının da yıl dönümü olduğunu belirten Özdemir katliamın gerçekleştirenlerin halkların hafızasında kara, silik birer leke olarak kaldığını söyledi.
Bütün bu katliamlara rağmen hak ve özgürlük mücadelesini kararlılıkla sürdüren halkları ve toplumsal kesimleri selamladıklarını belirten Özdemir, “Halepçe’de ve Beyazıt’ta kaybettiklerimizin anısına sadakatin gereği olarak özgür bir gelecek ve dünya yaratma borcumuz var. Bunu gerçekleştirinceye kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Açıklama yaşamını yitirenler anısına düzenlenen saygı duruşu ile son buldu.