Hantaş cinayeti cezasız bırakıldı: Adalet Kürt’e farklı işliyor

Hantaş cinayeti cezasız bırakıldı: Adalet Kürt’e farklı işliyor
Yayınlama: 23.06.2022

DİYARBAKIR – Polis kurşunuyla öldürülen Recep Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş, sanık polise verilen beraat kararına, “Polisler ceza almayacaklarını biliyor. Adalet Kürt’e farklı işliyor” diye tepki gösterdi.  

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde bulunan Sümerpark’ta 14 Nisan 2019 tarihinde çöp toplarken polis tarafından silahla vurularak öldürülen Recep Hantaş (20) cinayetine dair açılan davanın karar duruşması 21 Haziran’da görüldü. Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, “olası kast” suçlamasıyla hakkında 25 yıl hapis istemiyle ceza talep edilen polis Kazım Bozkurt beraat etti. 

Karara, “delil bulunmaması” gerekçe gösterildi. Mahkemenin, cinayete dair olay yerindeki polisler hakkında suç duyurusunda bulunma kararı almaması ise dikkati çekti. 

‘CEZA ALMAYACAKLARINI BİLİYORLAR’

Kararı değerlendiren Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş, sanık polisin beraat etmesine tepki gösterdi. Kardeşinin ölümüyle ilgili iddianamenin 2 yılın ardından hazırlandığına anımsatan Hantaş, “Polisler, bölge kentlerinde keyfi olarak istedikleri kişiyi öldürseler de ceza almayacaklarını biliyorlar” dedi. Kardeşini öldürenlerin ceza almayacağını dava sürecinin başında anladıklarını kaydeden Hantaş, “Kararın bu şekilde çıkacağını biliyorduk. Yine de davanın üzerinde durmayı istedim ve durmaya devam edeceğim” diye belirtti. 

‘ADALET KÜRT’E FARKLI İŞLİYOR’

İç hukuk yollarının tüketilmesi halinde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar götüreceklerini aktaran Hantaş, “Adaletin tarafsız olmasını beklerken, taraflı olduğunu gördük. Bir insanın canı bu kadar değersiz ise ve öldüren kişiler ceza almıyorsa yargının taraflı ya da tarafsız olduğu da belli oluyor. Yani adalet Kürt’e farklı, diğerlerine farklı işliyor” şeklinde konuştu. 

CEZA TALEBİ  

Faillerin kimliğine bakılmaksızın cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Hantaş, şunları söyledi: “Bir insanın canı bu kadar değersiz olmamalı. Kürt ya da Türk olsun fark etmez; Kim suç işliyorsa cezasını çekmeli. Adaletli olmak lazım. Yaşadığım sürece bu davanın takipçisi olacağım. Başıma bir şeylerin geleceğini bilmeme rağmen yine de bu davanın takipçisi olacağım. Sonuç ne olursa olsun. Benim ve ailemin canı yanmış. Kolay değil; Hele ki sebepsiz ve suçsuz şekilde öldürülüyorsa, bunu yapanlar ellerini kollarını sallıyorlarsa. Kardeşimi öldürenlerin az da olsa ceza almasını istiyoruz.”  (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.