Hasankeyf’te binlerce balık öldü

Hasankeyf’te binlerce balık öldü
Yayınlama: 21.08.2021

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde toplu balık ölümleri gerçekleşti.

Batman’ın Tarihi Hasankeyf ilçesinde Ilısu barajı sularının 40 metre çekilmesi toplu balık ölümlerine neden oldu.

Ilısu Barajı’nın suları altında kalan Hasankeyf’te barajda yaşanan balık ölümleri, bölge halkını tedirgin etti. Bölge halkı balıkların ölüm nedeni ile ilgili yetkili birimlerin inceleme yapmasını istiyor.

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için gerekli 10 kriterden 9’unu yerine getirmesine rağmen, hükümet düzeyinde başvuru yapılmadığı için listeye giremeyen Hasankeyf, yapımı tamamlanan Ilısu Barajı’nın suları altında kaldı. Ancak, barajda yaşanan balık ölümleri, bölge halkını tedirgin etti.

Bu projenin devreye girmesiyle Siirt, Şırnak, Mardin, Batman ve Diyarbakır’da toplamda 199 yerleşim alanı sular altında bırakıldı. Baraj havzasında suların kontrollü çekilmesi nedeniyle, binlerce balık öldü. Şu sıralar barajdaki su seviyesi, yeniden yükselirken bu defa da kirlilik ortaya çıktı.

ÖNLEM ALINSIN

Ekolojist Rıdvan Ayhan, ”baraj suları 40 metre geri çekildi, Hasankeyf’te sık sık toplu balık ölümleri gerçekleşiyor canlılar ölüyor. Tarihi öldürdükleri gibi şimdide canlıları öldürüyorlar, yaşanan canlı ölümlerinin sebebi bir an önce araştırılıp önlem alınması gerekir” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.