Hasankeyf’te ev verilmeyen vatandaşlar ranta kurban ediliyor

Hasankeyf’te ev verilmeyen vatandaşlar ranta kurban ediliyor
Yayınlama: 24.11.2021

6 kasım 2021 tarihinde cumhurbaşkanı tarafından açılışı yapılan ve 50 yılı ömür öngörülen Ilısu(Veysel Eroğlu) Barajının suları altında bırakılan 12 bin yılıklık tarihi Hasankeyf halkının yaraları bir türlü sarılamıyor.

Komik bedellerle halkın elindeki malları alınan ve kamulaştırılan, daha sonra sözüm ona Yeni Hasankeyf diye adlandırdıkları, yeni yerleşkeye taşınan ilçe halkının gerek alt yapı sorunları gerekse barınma sorunları hala çözümlenemedi.

Hasankeyf Belediye meclis üyesi Zozan Şimşek, Hasankeyf’te yapılan yeni yerleşkede yaşanan sorunları dile getirdi.

HDP’nin Hasankeyf Belediye Meclis üyesi Zozan Şimşek, ”Yeni evlenen gençler, Evlenmediği için aile vasfı taşımadığı gerekçesiyle ev verilmemiş olanlar, annesi –babası ölmüş en az iki kardeş, aile vasfı taşıdığı halde bilgilendirilmediği için ev sahibi olmayan mağdur pek çok aile vardır, mağdurlara ev yapılması gerekirken, sözüm ona sahipsiz kalan 11 konutun TOKİ tarafından açık arttırma ile satışa çıkarılması kabul edilemez.

HASANKEYFLİ OLMAYANLARA EV


Zozan Şimşek, ”Bunca mağdurlar varken, oy taşıma amaçlı sadece ikametgâhlarını Hasankeyf’e taşıyan Hasankeyflilikle alakası olmayan kişiler ev sahibi olurken. Hatta 1.derece sit alanı içerisinde yapılmış olan ve yıkılma emri geldiği halde yerel yönetim tarafından oy kaygısı nedeniyle yıkılmayan prefabrik otelde kalan bir kişi bile ev sahibi olabiliyorken, Hasankeyf’in yerlisi olan, eski yerleşkede tapulu evi olan, yaklaşık 240 kişiye Hasankeyf’te oturmadığı gerekçesiyle ev sahibi olma hakkı verilmemiştir. Bu durum ciddi sosyal gerilimlere sebebiyet vermektedir .Yetkilileri bu konuda uyarıyor. Bahsedilen nedenlerden dolayı ev sahibi olamayan ailelerin durumunu da onların vicdanlarına havale ediyorum” dedi.

MEMURLAR EV SAHİBİ OLDU


Kamu görevlisi iken zamanında kanuna uygun hareket edip, ikametgâhını Hasankeyf’ten görev yaptığı yerlere taşıyanların, ev sahibi olma hakları ellerinden alınırken, kanunlara uymayıp memur olarak bulunduğu yere ikametini taşıması gerekirken, Hasankeyf’te ikametgâhını bırakanlara ev verilmesi, yani ödüllendirilmeleri bu ülkeye özgü olan ve kanun tanımazlığı meşru gören ’Benim memurum işini bilir’ sözünün vücut bulma halidir.

Şimşek, Memur olmalarından kaynaklı Hasankeyfli olup ikametgâhını başka yere taşımak zorunda kalan memurlardan, bazıları mahkemeye başvurup ev sahibi oldu. Bazıları da hukuki süreci gereği gibi takip edememelerinden dolayı maalesef hala ev sahibi olabilmiş değiller. Yetkililerin bu kişilerin mağduriyetlerini gidermeleri yerine, Bu 11 konutu, emlakin tam da artığı bu dönemde satışa koymaları,’ vatandaşın ranta tercih edilmesi zihniyetinin ürünü’ olsa gerek.


Anayasa Mahkemesinde konut hakkı talebiyle açılan ve kazanılan bir davadan sonra,davayı kazanan şahsın yanı sıra 18 kişiye daha evler verildi.Ancak bu evlerin dağıtımında tekrar siyasi sahiklerle hareket edilmiş,ve bu evlerin büyük kısmı Hasankeyf ilçe başkanının yakınlarına dağıtılmıştır. Ayrıca mağdurlara ikinci kez çok pahalıya ücretlendirme ile evler satılarak mağduriyetleri katmerleştirilmiştir.

150 BİN TL OLAN EVLER 500 BİN OLDU

Daha önce ev verilen vatandaşlara verildiği şekilde makul ve ödeyebilecekleri bir ücret ve taksitlendirme şekli ile vatandaşları ev sahibi yapmak yerine uçuk ücret ve taksitlerle vatandaşları borçlandırmak akıl karı değildir. Hasankeyflilere daha önce kaç liraya ev verildiyse, sonradan ev verilen vatandaşlara da o ücretle ev verilmesi lazım. Daha önce yaklaşık 150 bin TL’ye verilen evler, şimdi mağdur ailelere yaklaşık 500 bin TL civarında verilmiştir. Yetkililere sormak istiyorum bu ekonomik darboğazda bu insanlar bu parayı nasıl ödeyecek? Hasankeyfliler Artvin Yusufeli şartlarının kendileri için de aynı şekilde uygulanmasını istiyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.