HATAY – Depremde ortaya çıkan yıkıma ve erkek-devlete karşı bir araya gelen kadınlar, “Bu şehri yeniden kuracağız” mesajı verdi. 

Depremin vurduğu kentlerden Hatay’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yürüyüş düzenlendi. Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu tarafından düzenlenen 8 Mart etkinlikleri Defne ilçesindeki Hatay Deprem Dayanışma ve Akdeniz Evi’ndeki dayanışma noktalarından 2 ayrı yürüyüşle başladı. Yürüyüşte Kürtçe “Jin, jiyan, azadî” Arapça “Mara, haya, hurriya” dövizleri taşındı. Yürüyüşler Uğur Mumcu Caddesi’nden Demokrasi Meydanı’na kadar sürdü. 

Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar depremde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Mor kurdalelelerle yaşam zinciri oluşturan kadınlar, yıkımın olduğu mahalleleri sayarak, “Buraları yeniden inşa edeceğiz” diye haykırdı. 

‘ŞEHRİ YENİDEN KURACAĞIZ’

Platform adına ortak açıklamayı okuyan Fatma Ardal, yaşamı yeniden inşa edeceklerini söyledi. Rant uğruna depremin katliama dönüştüğünü ve iktidarın yıkımın üstünü “kadercilikle” örtmeye çalıştığını belirten Ardal,”İktidar ve sermaye yıkılan şehirleri kendine yeni rant alanları olarak görüyor. Depremin ilk gününden beri açlığa, yoksulluğa ve soğuğa terk ettiğiniz binlerce kadın olarak yaşadıklarımızın sorumlusunun kim olduğunu biliyoruz. Bizler bu yıkıntıların ardından mücadelemizden aldığımız güçle birbirimize söz verdik; bu şehri yeniden kuracağız” dedi. 

YENİ BİR YAŞAM İÇİN

“Bu yıl 8 Mart’a kaybettiğimiz binlerce kız kardeşimizin, dostumuzun öfkesi ve bizlerde yarattığı mücadele ruhuyla giriyoruz” diyen Ardal, sorulacak hesaplar, kurulacak yeni yaşamlar için alanlarda olduklarını belirtti. 

Ardal şöyle devam etti: “Şehrimizin her bir sokağını tekrar inşaa etmek, birbirimize yurt olmak için buradayız. Yaşamlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz. Her biri kardeşimiz, akrabamız, dostumuz ve komşumuz olan enkaz altındaki yakınlarımız için her bir dakikası hayati önem taşıyan ilk günlerde hiçbir adımı atmayan devlet, şimdi ise kurulacak en ufak dayanışma ağının tam karşısında yer alarak saldırıyor. Biz bu saldırıları bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden, kadın kurumlarına ve iradesine atanan kayyımlardan, 25 Kasım’da, 8 Mart’ta, 1 Mayıs’ta sokağa çıkan kadınların işkence edilerek gözaltına alınmasından tanıyoruz. Fakat siz de bizi günlerdir kız kardeşlerimizle kurduğumuz dayanışma ağlarından, her kadın cinayetinde doldurduğumuz mahkeme salonlarından, yasaklı dediğiniz her sokakta ki yürüyüşümüzden iyi bilirsiniz.”

‘YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI’

Ardal, kadın ve trans cinayetlerine, nefret yürüyüşlerine, doğa talanına, savaşa, rant politikalarına karşı bir yaşam zinciri kurduklarını ifade ederek, “Bu zincirin halkaları Hatay’daki kadın dayanışmasını büyüttükçe, deprem bölgelerindeki kadınların ihtiyaçlarını toplumsal talepler haline getirdikçe artacak. Yaşasın mücadelemiz, yaşasın kadın dayanışmamız” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

Kadınların eylemi zılgıt, alkış ve sloganlarla son buldu.