Oyuncu Hazal Kaya hakkında İpek Er’e cinsel saldırıda bulunduğu için yargılanan Uzman Çavuş Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Oyuncu Hazal Kaya hakkında, Batman’da İpek Er’e cinsel saldırı girişiminde bulunan ve hakkında ‘Nitelikli cinsel saldırı’ suçundan hapis cezası istemiyle açılan davada tutuksuz yargılanan sanık Uzman Çavuş Musa Orhan’ a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Batman’ın Beşiri ilçesinde,18 Ağustos 2020’de yaralı olarak kaldırıldığı hastanede vefat eden İpek Er, bıraktığı mektupta Siirt’te görevli Uzman Çavuş Musa Orhan’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu ve bu saldırı nedeniyle yaşamına son vermek istediğini yazmıştı.

İpek Er’in iddiası üzerine Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan sanık Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına sosyal medyadan çok sayıda tepki gelmişti. Karar tepki gösterenler arasına oyuncular Ezgi Mola, Farah Zeynep Abdullah ve Hazal Kaya gibi isimler yer almıştı.

Hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının ardından Kaya’ya ‘Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen hakaret’ suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede Kaya’nın ifadesine de yer verildi. Oyuncu, devletin kendisine sağlamış olduğu mevki ve nüfuzu kullanarak genç bir kadını ölüme sürükleyen birinin serbestçe dolaşmasının adalete olan inancını sarstığını ifade ederek şunları söyledi:

“Oyuncu arkadaşım Ezgi’nin hakaret suçundan yargılanacağı duyurulmuştur. Ben de bu duruma isyan ederek şikayete konu olan tweeti attım. İpek’in ‘Ben 18 yaşında köyde yaşıyorum. Musa o hayallerimi, hayatımı, umutlarımı yaktı, beni kirletip dünyamı yıktı’ diye başladığı ve ayrıntılı olarak uğramış olduğu cinsel istismarı anlattığı mektubunu defalarca okudum. Buna sebep olan, devletin kendisine sağlamış olduğu mevki ve nüfusu kullanarak bir genç kızın hayata dair tüm umutlarını elinden alan ve onu ölüme sürükleyen bir insanın şeref ve haysiyete dair bu kadar hassas ve kırılgan olması ne o tweeti attığım gün ne de şimdi anlayabileceğim bir şey değil. Tecavüzcüye tecavüzcü demenin de suç olduğu bir hukuk sistemine dahil olduğumu düşünmüyorum”

‘SUÇLAMAYI KABUL ETMİYORUM’

Kaya’nın ifadesi iddianamede ayrıca şu şekilde yer aldı:

“Musa Orhan’a yönelik ifadelerim Türk mahkemelerinin, adli tıp kurumlarının delil ve belgeler sonucu ifade ettiklerinin kaba bir özeti olarak değerlendirilebilir. TCK, hakaret suçunu bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi” ifadesiyle betimliyor. Ben bu tanıma uyduğumu düşünmüyorum. Musa Orhan’ın toplumdaki onur, şeref ve saygınlığına dair bilinenlerin ötesinde hiçbir şey söylemediğim için atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Sosyal medya hesabı da bana aittir.”

NE OLMUŞTU?

Oyuncu Ezgi Mola da 20 Ağustos 2020’de sosyal medya hesabından paylaşım yapmıştı. Musa Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş’un, Ezgi Mola’nın paylaşımı yaptığı suç duyurusunun ardından Ankara 31’inci Asliye Ceza Mahkemesi, geçen 24 Mayıs’ta Ezgi Mola’ya hakaret suçunu işlediği kanaatiyle 87 gün adli para cezası karşılığı 6 bin 960 lira para cezası vermişti.

Oyuncu Hazal Kaya da bu süreçte Mola’ya destek amaçlı tepki göstermişti. Akkuş, bu paylaşımı nedeniyle Kaya hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. (KÜLTÜR SANAT)