HDP Batman il örgütünden Cezaevi isyanına ilişkin açıklama

HDP Batman il örgütünden Cezaevi isyanına ilişkin açıklama
Yayınlama: 07.04.2020

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman il örgütü geçtiğimiz günlerde Batman M Tipi kapalı cezaevinde, ceza infaz yasasını protesto eden tutukluların gerçekleştirdiği isyana ilişkin yazılı açıklama yaptı.

HDP Batman il örgütünün Cezaevi isyanına ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

4 Nisan 2020 akşamı saat 18:00 sularında çoğunlukla tutukluların kaldığı Batman M Tipi Kapalı Cezaevinde isyan olayı yaşanmıştır. Yetkili makamların sonraki gün yaptığı açıklamaya göre; adli hükümlü ve tutukluların kaldığı koğuşlarda infaz yasasında eşit şekilde yararlandırılmayan özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerce başlatılan “münferit” isyan ve yine edindiğimiz harici bilgilere göre bütün cezaevine yayılan bu isyan gece geç saatlerde ancak “kontrol altına” alınabilmiştir.

MİLLETVEKİLLERİMİZ ENGELENDİ

Yüzlerce Çevik Kuvvet, Jandarma Özel Harekât, Polis Özel Harekât timi ve onlarca araç-ambulans ile başlatılan operasyon esnasında; aralarında tutuklu ve hükümlülerin aileleri, milletvekillerimiz ve STK temsilcileri olmasına rağmen kurulan barikatları aşılması engellenmiştir.  Cezaevinde aile yakınları bulunan kimi vatandaşlar gözaltına alınma ile tehdit edilmiştir. Yapılacak operasyonda şiddete ve polis-jandarma müdahalesine gerek kalmaksızın isyancılar ile aracabulucuk talebimiz reddedilmiştir. Operasyonun şeffaf ve insan onuruna yaraşır muamelelerle gerçekleştirilmesi için operasyon esnasında tarafsız bir heyetçe müşahede edilmesi talebi hiçbir hukuki gerekçe sunulmadan reddetmiştir.

Operasyon esnasında ve sonrasında İHD, ÖHD ve diğer STK’ların yaşanan olayları raporlama ve cezaevinin durumuna ilişkin bilgi alınması talepleri; Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ve yine  HDP Genel Merkezimizin Adalet Bakanlığına yinelediği aynı talepler  koşullar mevcut olmadığı gerekçesiyle reddedilmiştir.

380 KAPASİTELİ CEZAEVİNDE 439 ADLİ MAHPUS VAR

380 kapasiteli Batman M Tipi Kapalı Cezaevinden 439 adli mahpus Diyarbakır 4 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevine sürülmüş ve geriye Batman M Tipi Cezaevinde 202 mahpusun kaldığı kamuoyuna yansımıştır. Bu süreç zarfında tutuklu ve hükümlü aileleri hiçbir şekilde bilgilendirilmemiş, Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilan ettiği Covid-19 salgınına rağmen yüzlerce aile Batman M Tipi Kapalı Cezaevinin önünde sağlık koşullarından yoksun ve toplu şekilde günlerce bekletilmiştir.

Yapılan operasyonun şeffaf yürütülmemesi ve kimi mahpus yakınlarının kurumumuza gelerek cezaevinde tutulan mahpusların işkence gördüğünü, darp edildiğini ve yaralandığına dönük başvuruları olmuş ve aynı durum basına da yansımıştır. Tarafımızca da vakıf olunan kimi harici bilgilere göre -her ne kadar resmi açıklama ölü ve yaralı olmadığı açıklanmışsa da- yapılan operasyonda bir çok kişinin yaralandığı, güvenlik güçlerince orantısız şeklide güç kullanıldığı, hükümlü ve tutukluların cezaevi dışına çıkarılırken darp edildiği ve işkence gördüğün bilgileri de mevcuttur.

650 kişinin kaldığı ve nerdeyse hepsinin Batmanlı olduğu gerçeğinden hareketle; insan hakları ve  cezaevi çalışma alanı olan kimi kurumların bu süreçte sadece resmi açıklamalarla yetinmesi,  yukarıda sıraladığımız orantısız şiddet kullanımı, işkence gibi ciddi iddiaları araştırmaya ve olayı raporlama dönük bir girişimde bulunmaması, isyancılarla arabuluculuk noktasında önemli bir misyon yüklenebilecekken, bu misyonunu yerine getirememesi nedeni ciddi şekilde eleştirdiğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.

İSYANCILAR HAKLIYDI

İsyancıların haklı taleplerini sahiplendiğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.  Özünde “Af Yasası” olan bu düzenlemenin TBMM çatısı altında bulunan tüm siyasi partilerin ortak iradesi ile gerçekleştirilmelidir. Bugün TBMM Genel Kurulunda görüşüleceği açıklanan “Ceza İnfaz Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi”, içeriği ve kapsamı açısından incelendiğinde, toplum tarafından ısrarla ifade edilen sorunlara ve taleplere yanıt vermemektedir.

Batman Cezaevinde isyana neden olan bu infaz yasası teklifi; cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüleri kategorize etmekte ve ayrımcılığa neden olmaktadır. Terör kavramının son derece muğlak olduğu, hoşa gitmeyen ifadelerin bile kolaylıkla terör suçuyla ilişkilendirildiği Türkiye’de cezaevleri; siyasetçiler, sanatçılar, gazeteciler, STK aktivitstleri ile doldurulmuştur.

Kamuoyu vicdanına seslenmek isteriz ki; Batman Cezaevinde yaşanan olaylara ilişkin insan hak ve özgürlüklerini esas alan STK temsilcileri ve milletvekillerinden müteşekkil bir heyetin cezaevinde kalanlar da dahil olmak üzere başsavcı, emniyet müdürü, vali ile görüşme imkanlarının yaratılması ve olayın kamuoyu ile paylaşılmasını, ciddi işkence olaylarının araştırılmasını, yapılan operasyona ilişkin görüntü kayıtlarının kamuoyu ile paylaşılmasını, Diyarbakır 4 No’lu Cezaevine sevk edilenler dahil tüm hükümlü ve tutukluların sağlık taramasından geçirilmesi ve aileleri ile iletişim imkanlarının yaratılmasını talep etmekteyiz. İnsan onurunu temel alan, insan hakları hukukuna uygun ölçütlerin kullanıldığı, şeffaf ve denetlenebilir protokollerin devreye sokulmasını, yapılan bu yanlışlardan acilen  dönülmesi talebimizi kamuoyuna saygı ile bildiriyoruz.

İdris Yayla

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.