HDP binasına saldıran Sütçü hakkında dava açıldı

HDP binasına saldıran Sütçü hakkında dava açıldı
Yayınlama: 25.03.2022

HDP Bahçelievler binasına silahlı ve bıçaklı saldırı düzenleyen saldırgan Muhammed Eren Sütçü hakkında “Hakaret”, “Silahla yaralamaya teşebbüs” ve “silahla tehdit” suçlamalarıyla dava açıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü binasına 28 Aralık 2021’de silahlı ve bıçaklı saldırı düzenleyen Muhammed Eren Sütçü isimli saldırgan, partide bulunan Ramazan Dişarı ve Aziz Şimşek’i yaraladı. İki tabanca ve bir ekmek bıçağı ile saldırıyı gerçekleştiren saldırganın, silahının ateşlenmemesi katliamın önüne geçerken, Dişarı ve Şimşek’in karşı koymasıyla saldırgan binada binadan kaçtı. Binadan çıktıktan sonra, parti binasının önünde bulunan bir ekmek fırınına giren Sütçü, yarım saat sonra polislerin gelmesiyle gözaltına alındı.

Sütçü, gözaltına alınması ardından dosyaya ise gizlilik kararı getirildi. 7 gün süren gözaltı işlemi ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen Sütçü hakkında savcılık “silahla yaralama” ve “tehdit” suçlamasıyla tutuklama talep etti. Ancak Sütçü, çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği’nden ev hapsi şartı ile serbest bırakıldı.

İTİRAZ ÜZERİNE TUTUKLANDI

Sosyal medyada oluşan tepkilerden sonra savcılık Sütçü’nün serbest bırakılmasına itiraz etti. Bunun üzerine yeniden gözaltına alınan Sütçü, tutuklandı. Metris Cezaevi’nde 3 aydır tutuklu bulunan Sütçü hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve Sütçü’nün “Hakaret”, “Silahla yaralamaya teşebbüs” ve “silahla tehdit” ile suçlandığı iddianame, İstanbul 39’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 39’uncu Asliye Ceza Mahkemesi, Bahçelievler’in Bakırköy Adliyesi adli yargı çevresinde bulunması nedeniyle yetkisizlik kararı vererek, dosyanın Bakırköy Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

SÜTÇÜ NASIL HAREKET ETTİ?

İddianamede, soruşturma kapsamında olay yerinde yapılan kamera incelemelerine yer verildi. Kamera kayıtlarına göre, Sütçü’nün olay günü saat 12.28 sıralarında Bahçelievler ilçesi Şirinevler üst geçit durağında minibüsten indiği, saat 12.38 sıralarında Bahçelievler ilçesi Şirinevler Mahallesi Maraşel Fevzi Çakmak Caddesinden gelerek, Nil sokak ve Fevzi Çakmak 4’ünca Sokak kesişiminden geçtiğinin görülüğüne yer verildi. Görüntülerde Sütçü’nün, saat 12.49 sıralarında Mahmutbey Caddesi üzerinden HDP Bahçelievler İlçe Başkanlığı binasının bulunduğu Nil Sokağa giriş yaptığı, 15-17 nolu binaya güncel saatle 12.50 sıralarında girdiği, binaya girmesinden 3 dakika sonra çıkış yaptığı belirtildi. Sütçü’nün 5 dakika sonra tekrar bina önüne geldiği ve yaklaşık 3 dakika kadar bina önünde bekledikten sonra binaya girdiğine yer verilen iddianamede, “Şahsın HDP Bahçelievler İlçe Başkanlığı bulunduğu 15-17 nolu binadan 13:10 sıralarında koşarak çıktığı ve bir dakika sonra Nil sokak ile Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi kesişiminde bulanan EKPA ekmek fırınına koşarak girdiği tespit edilmiştir” denildi.

İKİ SİLAH BİR BIÇAK

Sütçü’nün HDP binasına 2 adet kurusıkı tabanca ve 1 adet bıçakla girerek saldırıyı gerçekleştiğine yer verilen iddianamede, “Silahlarla ilgili yapılan ön incelemede silahların 6136 sayılı kanuna tabi olmadıklarının değerlendirildiği, olayda ele geçirilen 7 adet 9 mm çapındaki fişekler üzerinde yapılan kriminal incelemede, fişeklerin 6136 sayılı yasaya göre yasak niteliğine haiz olmayan fişeklerden olduğu tespit edilmiştir” denildi.

SÜTÇÜ’NÜN YALANI

Süçtü, emniyet ve savcılıkta verdiği ifadelerde olay öncesi alkol aldığını ve bunun etkisiyle saldırıyı gerçekleştirdiğini ifade etmişti. Fakat iddianamede, “Şahıstan alınan kan numunesi üzerinde şüpheli şahsın alkol ve uyuşturucu/uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının tespit edilebilmesi amacıyla Adli Tıp Kurumunca gerekli incelemenin yapılabilmesi için alınan kan numunesinin Adli Tıp Kurumuna gönderilmiş, Adli Tıp Kurumunca 07 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen raporda; şüpheliye ait kanda herhangi bir alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ile ilaç etken maddelerinin bulunmadığının tespit edildiği” ifadelerine yer verildi.

SAVCININ DEĞERLENDİRMESİ

İddianamenin değerlendirme kısmında ise şu ifadeler yer aldı: “Şüpheli Muhammet Eren Sütçü isimli şahsın Bahçelievler HDP binasına saldırısından sonra ele geçirilen 2 adet kuru sıkı tabanca ve 1 adet bıçakla girmesi, içeri girdikten sonra kendisine ikram edilen sıcak çayı müştekilerden Ramazan Dişarı isimli şahsın üzerine atması, aynı esnada elinde bulunan bıçağı boynuna dayaması, diğer eli ile bir silah çıkararak karşıda bulunan diğer müştekilerden olan İsmail Günay ve Abddulaziz Şimşek isimli şahıslara doğrultması, devamında müştekilere yönelik ‘Siz beni daha tanımıyorsunuz, sizleri gebertmeye geldim’ şeklinde hakaret içerikli cümleler sarf etmesi şeklindeki eylemleri bir bütün halinde değerlendirildiğinde; şüphelinin müştekilerden Ramazan Dişarı’ya karşı ‘silahla yaralama suçunu’, elinde bulunan bıçağı boynuna dayaması, diğer eli ile bir silah çıkararak karşıda bulunan diğer müştekilerden olan İsmail Günay ve Abddulaziz Şimşek isimli şahıslara ‘silahla yaralamaya teşebbüs’ suçunu oluşturduğu, aynı şeklide kuru sıkı olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgileri olmayan müştekilere kuru sıkı tabanca doğrultması şeklindeki eyleminin ‘silahla tehdit’ suçunu oluşturduğu, aynı şekilde tüm müştekilere hitaben hakaret içerikli cümle sarf etmesi şeklindeki eyleminin ‘hakaret’ suçunu oluşturacağı yönünde kuvvetli suç şüpheli oluştuğu değerlendirilmekle.”

İddianamenin sonuç kısmında ise, Sütçü’nün, Ramazan Dişarı, İsmail Günay ve Abdulaziz Şimşek isimli müştekilere karşı gerçekleştirmiş olduğu eylemler gereğince “Hakaret”, “Silahla yaralamaya teşebbüs” ve “silahla tehdit” suçlamasıyla cezalandırılması istendi.

ÖRGÜT ÜYELİĞİ SUÇLAMASINA TAKİPSİZLİK

İddianamede ayrıca Sütçü hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan kovuşturmaya yer olmadığı belirtildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.