HDP binasına saldırı davasında karar

HDP binasına saldırı davasında karar
Yayınlama: 20.12.2022

HDP Çukurova İlçe Örgütü binasına saldıran çocuk hakkında açılan davada, 3 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çukurova İlçe Örgütü binasına saldıran O.Y. adlı çocuk hakkında “mala zarar vermek” suçunda açılan davanın 2’nci duruşması Adana 2’nci Çocuk Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan O.Y. katılmazken, avukatı hazır bulundu. HDP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Mehtap Sert ile İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları da duruşmaya katıldı.  

İNDİRİMLİ CEZA 

Kapalı görülen duruşmada mahkeme, maddi hasarın giderdiğini belirtti. Avukatlar, saldırının siyasi parti faaliyetlerine dönük olduğuna işaret ederek, “Siyasi parti malına zarar verme” suçundan ceza talep etti. Sanık avukatı ise, “Zararı karşıladık. Her ne kadar siyasi partiye saldırmışsa da ergenliğin verdiği heyecanla yapmıştır. Bu yüzden beraatını talep ediyoruz” diye konuştu. 

Mahkeme, “siyasi parti malına zarar verme” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın zararı gidermesi, 18 yaşından küçük olması ve duruşmadaki “iyi hali” gerekçeleriyle ceza, önce 9 aya sonra 3 ay 22 güne indirildi. Mahkeme cezayı erteledi. 

HDP’DEN AÇIKLAMA

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Av. Mehtap Sert, bir çocuğa dava açılmasının kendilerini rahatsız ettiğini belirtti. Av. Sert, “Yazdığı JİTEM yazısından ötürü davaya müdahil olduk. Çocuktan katil yaratan zihniyet, çocuktan suçlu yaratıp aklama derdinde idi. Yargılama aşamasında bilerek, isteyerek ve yanıcı madde kullandığı için bir yıl 6 hapis cezası, neticeten 3 ay 22 gün hapis cezası verilmiştir. Faaliyetlerimiz arttıkça saldırıların artacağını biliyoruz. Saldırıları şikayet edip, alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.