‘Rejim, içine düştüğü çıkmazdan yapay krizler yaratarak çıkma çabası içinde. Ülkeyi yeni çıkmazlara götürecek, iktisadi krizlerin bedelini her gün yoksullaşan halklarımız ödeyecek.’

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar,tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçiliklerinin kapatma girişimine ilişkin açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilerini “istenmeyen adam” ilan edilmeleri yönündeki talimatının, Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştırmak, gereksiz çatışmalara ve ekonomik yıkıma sürüklemekten başka bir sonuç vermeyeceğini belirten Mithat ve Sancar, dış politikada ülkelerin savaş halinde bile nadiren başvurdukları bir yöntem olan “istenmeyen adam” ilanının halkın çıkarlarına aykırı olduğunu dile getirdi.

‘TÜRKİYE’NİN EN SON İHTİYACI OLAN ŞEY YENİ DÜŞMANLIKLAR’

“10 büyükelçi içinde yer alan ABD, Kanada ve Yeni Zelanda dışındakilerle Türkiye, Avrupa Konseyi üyeliğini paylaşmaktadır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne birlikte taraftır. Bu ülkelerin büyükelçilerinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala’nın serbest bırakılması kararlarına uyulması çağrısında bulunmaları nedeniyle bu muameleye maruz kalmaları akılla izah edilemez” diye belirtilen açıklamada, bütün komşularıyla ihtilaf halinde, parası sürekli değer kaybeden, toplam dış borç stoku 400 milyar doları aşmış, kaynaklarının önemli bir bölümünü savaşa ve silahlanmaya ayıran bir ülkenin en son ihtiyacı olan şeyin yeni düşmanlıklar olduğu ifade edildi.

“Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ayaklar altındadır” ifadelerini kullanan HDP liderlerinin açıklaması şöyle devam etti:

“Rejim siyasi rakiplerini rehin tutmakta ve Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını tanımadığını açıkça ilan etmektedir. Böyle bir dönemde, Türkiye yargısını bağlayan uluslararası mahkeme kararlarının hatırlatılmasını yargıya müdahale olarak nitelemenin inandırıcı hiç bir yanı yoktur.”

‘İÇİNE DÜŞTÜKLERİ ÇIKMAZDAN YAPAY KRİZLER YARATARAK ÇIKMAYA ÇABALIYORLAR’

“Rejim, içine düştüğü çıkmazdan yapay krizler yaratarak çıkma çabası içindedir. Atmaya hazırlandığı adım, ülkeyi yeni çıkmazlara götürecek, şiddetlenecek mali ve iktisadi krizlerin ve Türk Lirasının değersizleşmesinin bedelini her gün yoksullaşan halklarımız ödeyecektir.

Türkiye gerçekten de uygar dünyaya ait olduğunu iddia etmeyi sürdürecekse, Cumhurbaşkanı’nın yapabileceği tek doğru şey, AİHM kararlarının uygulanması önündeki siyasi engelleri kaldırmaktır.”

SELAHATTİN DEMİRTAŞ VE BAŞAK DEMİRTAŞ’IN HEDEF ALINMASINA TEPKİ

HDP Eş Genel Başkanları Sancar ve Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş ile eşi Başak Demirtaş’ı hedef alan açıklamalarına da tepki göstererek şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı’nın hukuksuz tutsaklıkları haklı göstermek gayesiyle, önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve eşine yönelik asılsız, hukuksuz, çirkin suçlama ve hakaretlerini sert biçimde kınıyor ve asla kabul etmediğimizi vurguluyoruz. Kendisini bu sözlerinden kamu vicdanı ve yasalar önünde sorumlu tutacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Afrika ziyareti dönüşü Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrılarına ilişkin açıklama yapan Erdoğan “. Şimdi HDP de Selahattin Demirtaş’ı çıkarmanın gayreti içerisinde. Hale bakın. Terörist adam ya… 53 tane vatandaşımız bunun çağrısıyla ölüyor Diyarbakır’da. Yasin Börü yavrumuzun nasıl şehit edildiğini biliyorsunuz. Bütün bunlar ortadayken bakıyorsunuz bir televizyon kanalı bunun hanımını çıkarıyor, konuşturuyor, o da “çocuklarımın babası içeride” diyor. Senin çocukların babası içeride de, Yasin Börü şehit oldu gitti. Diğerleri, yine aynı şekilde şehit edildi. Peki onların yavruları yok mu? Onların hali ne olacak? Hiç bunu konuşmuyorlar. Bizim bu konudaki tutumumuzu, tavrımızı da sürekli eleştiriyorlar. Kusura bakmasınlar, biz bu görevde olduğumuz sürece hukuk ne ise bunun gereğinin yapılmasını istemeye mecburuz. Buradan taviz veremeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Artı Gerçek