HDP infaz düzenlemesini Genel Kurul’da protesto etti

HDP infaz düzenlemesini Genel Kurul’da protesto etti
Yayınlama: 07.04.2020

AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve infaz düzenlemesi başta olmak üzere 11 kanunda değişiklik öngören, 70 maddelik “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Genel Kurul görüşmeleri başladı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, teklifin görüşmelerinin usül bakımından Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğunu belirterek, usul tartışması istedi.

‘5/3 ÇOĞUNLUK GEREKİR’

Beştaş, af ile birlikte 90 bin kişinin serbest bırakılmasının öngörüldüğünü kaydederek, “Sizi destekleyenlerin dışarı çıkarılmasını böyle bir dönemde önümüze getirdiniz. Bu nedenle 5/3 çoğunluğu aranması gerekir. İnfaz adaleti dediğimiz mesele suç ve ceza arasındaki ilişki ile infazın çektirilmesi ilgili yöntemlerin birbirine karıştırılmaması gerekiyor. Burada cezanın çektirilmesine ilişkin 3 ayrı rejim öngörüyorsunuz. Siyasi mahpusları 4/3 bırakarak özel bir rejim düzenliyorsunuz. Anayasa ve iç tüzük gereğince özel af niteliğinde olduğu için bu nifasın aranması gerekiyor” dedi.

‘BİZE YUTTURMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ’

Ardından söz alan CHP’li Bülent Tezcan, genel af ve özel affın ayrımının Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapıldığını vurgulayarak, “Bunun özel af olduğunu herkes biliyor ancak ısrarla ‘af değil infaz düzenlemesi’ deniyor. Bize yutturmaya çalışıyorsunuz. Siyasi mahpusları affetmeyen cezaevinde koronadan ölsün, nerede ölürse ölsün diyen bir anlayış, tecavüzcü, çete kuran kim varsa bunları rahatça dışarı çıkarmanın derdinde” ifadelerini kullandı.

Elinde “Eşit infaz yaşatır”, “Korona mahpus ayırmıyor”, “İnfazda eşitlik herkes için adalet” dövizlerini taşıyan HDP grubu meclis sıralarına vurarak düzenlemeyi protesto etti. (MA) 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.