‘HDP kapatılsa bile bir başka adla ve kesinlikle daha güçlü bir şekilde siyasi yaşamına devam edecektir’

‘HDP kapatılsa bile bir başka adla ve kesinlikle daha güçlü bir şekilde siyasi yaşamına devam edecektir’
Yayınlama: 23.06.2021

HDP’li Tiryaki, ‘HDP bir fikriyat ve bu fikriyatın arkasında 30 yıllık bir birikim var. Kapatma kararıyla bunun toz olup yıkılacağını umuyorlarsa ciddi anlamda yanılıyorlar demektir’ dedi.

ARTI TV’de ekrana gelen “gündem Özel” programında Derya Oktan’ın konukları Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı, HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ve gazeteci İsmet Demirdöğen oldu.

Programda HDP’ye yönelik kapatılma davası ve bunun sonucunda oluşabilecek senaryolar konuşuldu.

‘BU MHP’NİN ŞIMARIKLIĞI’

Gelecek Partili Yamalı, “Bildiğim kadarıyla AKP ile MHP arasında bir fikir birliği yok. AKP içerisinde HDP’nin kapatılmasından mutlu olacak çok sayıda insan yok. Bu MHP’nin isteği hatta şımarıklığı. Bundan dolayı gündeme  gelen bir talep. Bunlar hukuki davalar değil. Öyle olsa içi dolu olur. AKP iktidarının 20. yılında bir kapatma davası açılması zaten AKP’nin başarısızlığı. Bu ’20 sene geçti, parti kapatmanın acısını yaşayan bir yapı olarak hiçbir siyaset üretemedim. Bu benim başarısızlığımdır’ demektir” diyerek şöyle devam etti:

“Burada hepimiz el ele vermek durumundayız. Parti kapatma ne HDP’nin tek başına bir problemi, ne AKP-MHP’nin problemi. Bu toptan Türkiye’nin problemi. Aşmamız gereken bir problem. Şöyle bir durum da var: Parti kapatmayı isteyen parti, Meclis’te bulunan bir parti, yan tarafında bulunan bir partinin kapatılmasını istiyor. Bu çok kötü bir şey. Bütün partilerin buna direnmesi, ortak tavır alması gerekir.” 

‘ANAYASA MAHKEMESİ, AKP’NİN İŞİNE GELMEYECEK BİR KARAR VEREMEZ’

Hukuki sürecin özensizce, baştan savma, kopyala- yapıştır yöntemiyle istenilen sonuca yönelik zorlama bir dosya oluşturularak yürütüldüğünü söyleyen CHP’li Hakverdi ise “Usulü filan bir yana bırakıyorum. Bugün 6 milyon oy alan ve aileleriyle birlikte yaklaşık 12 milyonu temsil eden bir parti, dosyadaki iddia üzerinden söylüyorum, ‘bölücü eylemlerin odağı haline gelmişse’ ülke bitmiş demektir. Bu işte bir iş var. Siyaset var, hukuki bir şey yok burada. Baştan savma, bir siyasi iradeyle hazırlanmış iddianame var. Kendi gibi düşünmeyen herkesi terörist ilan ediyorlar” dedi.

“Anayasa Mahkemesi’nin Erdoğan’dan bağımsız bir karar verebileceğini düşünmüyorum” diyen Hakverdi “Seçen o çünkü. Anayasa Mahkemesi, AKP’nin işine gelmeyecek bir karar veremez. Top AYM’ye atıldı. Bu noktada ekonomik kısıtlama, belirli birkaç isme siyasi yasakla AYM de topu taca atacak. AKP de diyecek ki ‘Biz AYM’ye başvurduk, hukuk var, onlar da böyle karar verdi.’ Bu işi böyle sonlandıracaklarını düşünüyorum. Kapatma AKP’nin işine gelmeyecektir.” diye konuştu. 

‘AKP SEÇİMİ GÖZE ALIRSA KAPATMA KARARI ÇIKAR’

“Ben bu kadar içi boş bir iddianame görmedim” diyen gazeteci Demirdöğen de “Kapatma kararı AKP’ye oy kaybettirir. AKP’liler de bunu görüyorlar zaten. Bölgeye gidemeyeceklerinin farkındalar. Talep eden MHP, karar verecek olan AKP Genel Başkanı. O da kendi partisi aleyhine bir karar çıkmasına önayak olmayacaktır. Bu dava seçimi tetikleyecek olan bir davadır. Seçimi göze alırsa AKP Genel Başkanlığı, bu davadan kapatma kararı çıkar” dedi.

“Bugüne kadar açılmış kapatma davalarının tamamında, biri hariç, kapatma kararı verildi. Önce bir geçmişe bakalım. Bunun tek istisnası Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. AYM üyelerinin çoğunluğu da aslında ‘AKP kapatılmalıdır’ dedi. Yani AYM’nin geçmişi öyle demokrasiden, özgürlüklerden yana bir geçmiş değil. Bunun özellikle altını çizmekte yarar var. AYM’nin kapatma kararı vermesi olağanüstü değil, olağan bir karar olur” diyen HDP’li Tiryaki ise şunları söyledi:

‘HDP HİÇBİR ŞEY KAYBETMEYECEK, DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE SİYASİ YAŞAMINA DEVAM EDECEKTİR’

“Türkiye’de siyasi atmosferin çok farklı bir yerde olduğunu düşünüyorum. Toplumun büyük bir bölümünün, hangi siyasi kesim olursa olsun, hakkında açılacak bir kapatma davasını kabul etmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye’deki siyasi atmosfer parti kapatılmasına destek verecek bir atmosfer değil. Bu şu açıdan önemli: Toplumsal destek yokken, toplum ikna edilmemişken, toplum kabul etmemişken bir siyasi parti hakkında kapatma kararı verilebilir mi? İnsanlar burada iddianamenin hukuki olup olmadığına bakmıyor. Bugüne kadar siyasi partiler hakkındaki kapatma davalarının hiçbirisinin hukuki dayanağı yoktur. Eğer AYM’nin toplu iğne ucu başı kadar bir saygınlığı varsa verilecek bir kapatma kararıyla bu saygınlık tamamen sona erecektir. 

İster HDP hakkında bir kapatma kararı verilsin, ister kapatma kararı AYM tarafından reddedilsin. HDP hiçbir şey kaybetmeyecek. Emin olun, bundan en az zararlı çıkacak olan biz olacağız. Eğer AYM iddianameyi kabul etmezse zaten söylediklerimizi kabul etmiş olacak. Eğer bir kapatma kararı verilirse, ilk gün söylediğimiz şeyi söylüyorum, HDP’yi binalardan ibaret bir parti olarak görüyorlarsa ciddi biçimde yanılıyorlar demektir. HDP bir fikriyat ve bu fikriyatın arkasında 30 yıllık bir birikim var. Kapatma kararıyla bu fikriyatın toz olup yıkılacağını umuyorsa birileri ciddi anlamda yanılıyor demektir. Bu fikriyat bir başka adla ve kesinlikle daha güçlü bir şekilde siyasi yaşamına devam edecektir.”  

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.