Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kobane eylemleri sırasında hayatını kaybeden yurttaşları Meclis gündemine taşıdı.

6-8 Ekim 2014 yılında ‘Kobane eylemleri’ olarak geçen süreçte 43 kişi hayatını kaybetti. Konuya ilişkin HDP’nin verdiği araştırma önergeleri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. HDP, konuyu bir kez daha Meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Hayatını kaybeden 43 yurttaşın her biri için ayrı soru önergesi veren HDP, bir yurttaşın ölümüne ilişkin soruşturma açılıp açılmadığını sordu. 43 milletvekili tarafından ayrı ayrı verilen önergelerde, 6 yıldır ölümlere ilişkin hiçbir işlem yapılmamasının nedeni de soruldu.

43 YURTTAŞ İÇİN 43 SORU ÖNERGESİ

Önergede şu ifadelere yer verildi:

“2014 yılında gerçekleşen 6 – 8 Ekim Kobanî protestoları sırasında, partimizin tespit edebildiği kadarıyla, 43 kişi; protestoların yoğun olarak devam ettiği 6-9 Ekim tarihleri arasında, doğrudan protestolar sırasında veya gene aynı tarih aralığında yaralandıktan bir süre sonra tedavisi devam ederken yaşamını yitirmiştir. Bu 43 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin 6 yıldır hiçbir sağlıklı sorgulama ve yargılama süreci işletilmemiştir. 43 kişiyi öldüren kişiler belirlenmemiş, belirlenmesi için çaba harcanmamış, iktidarın siyaseten sürekli kullandığı bir dava hariç hiç kimse ceza almamıştır. Partimizin tüm bunların ortaya çıkarılması için TBMM’ye sunduğu 9 adet araştırma önergesi de reddedilmiştir. 

Bu kapsamda gerekli adımların atılıp atılmadığına ilişkin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için her iki bakanlığa ayrı ayrı olmak üzere 43’er adet soru önergesi verilmiştir. Her önergede hayatını kaybeden her bir yurttaşın ölümüne ve sonraki süreçlere ilişkin cevaplanması gereken sorulara yer verilmiştir.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobane eylemlerini gerekçe göstererek aralarında eski HDP MYK üyelerinin de bulunduğu 17 kişi hakkında tutuklama kararı verilmişti.