HDP önünde oturmaya zorlanan aileye ‘operasyon bölgesine gelin’ teklifi

HDP önünde oturmaya zorlanan aileye ‘operasyon bölgesine gelin’ teklifi
Yayınlama: 26.08.2021

SİİRT – Bir çocukları PKK’ye katılan ve diğer fertleri defalarca tutuklanan Kaçar ailesi, HDP binası önünde oturmaya zorlandıklarını ve askerlerin kendilerini operasyon bölgesine götürmeyi dahi teklif ettiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından “çocukları dağa kaçırıldığı” iddiasıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü binası önüne getirilen grubun bekleyişi 3 Eylül 2019’dan bu yana sürüyor. Emniyet ve jandarma bünyesinde kurulan özel birimler ise, çocukları PKK’ye katılan aileleri parti önünde bekletilen gruba dahil etmey zorluyor. Söz konusu birimler, telefon üzerinden sık sık aradıkları aileleri karakollara çağırarak, parti binası önüne gitmeleri için tehdit ediyor.

AİLENİN YAŞADIKLARI

Siirt’te yaşayan ve bir çocukları 2009’da PKK’ye katılan Kaçar ailesi de bu ailelerden birisi. Yıllardır baskı, gözaltı ve tutuklamalarla karşı kaşıya kalan aile fertlerinden baba Agit Kaçar (59), siyasi gerekçelerle 2005 yılında tutuklandı ve 3 yıl Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldı. 2008’de bir kez daha tutuklanan Kaçar, oğlu Teyfik’le birlikte 4 ay kaldıktan sonra tahliye oldu.

Oğul Teyfik Kaçar ise, bugüne kadar 10 kez tutuklandı ve 5 yılını cezaevinde geçirdi. Oğul Kaçar hakkında açılan davaların bazıları halen devam ediyor. Gözaltı ve tutuklamalardan nasibini alan ailenin bir başka ferdi ise Refik. “Örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklanan Refik, 6 yıldır Elazığ 2 Nolu Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

3 çocuk babası Kaçar, yıllardır devam eden baskıları ve HDP binası önüne gitmeleri için yapılan tehditleri anlattı.

TRAJİKOMİK DURUM

Devlet şiddetinin üzerlerinden hiç eksik olmadığını ve bugüne kadar evlerine 50’den fazla baskın düzenlendiğini aktaran Kaçar, her baskın sırasında kapılarının kırıldığını ve işkence gördüklerini söyledi. Buna rağmen PKK’ye katılan çocuklarının dönmesi için kendilerinin ikna edilmesini “trajikomik bir durum” olduğunu kaydeden Kaçar, “Sürekli baskın yapılan evimizin kapıları halen kırık. Ama bize ‘kızınızı geri getirin, il binası önüne gidin’ diyorlar” dedi. İlk olarak Siirt İl Jandarma Komutanlığı tarafından 2019 yılında kendilerinin arandığını aktaran Kaçar, “Sonrasında her 3 ayda bir bizi aradılar. ‘Gelin çayımızı için’ diye çağırdılar. Biz de işimizin olduğunu, gelemeyeceğimizi söyledik. 4’üncü kez aradıklarında avukatımızla birlikte gelebileceğimiz söyledik. Bunu söyledikten sonra avukatsız gelmemizi istediler. Biz de gitmedik” diye anlattı.

‘NİYE YARDIMCI OLMUYORSUN’

İl Jandarma Komutanlığı’nın en son 2 ay önce kendilerini tekrardan aradığını ifade eden Kaçar, şunları söyledi: “Eşim telefona cevap verdi. Eşim onlara Türkçe bilmediğini söyleyince, bir akrabamız konuşmasını tercüme etmiş. Bu sefer eşimin gelmesini istediler. Eşim de gitmeyeceğini söylemiş. Bunun üzerine 3 kişilik bir ekip eve gelip, eşime kızının fotoğrafını gösterip onun getirilmesi için yardımcı olunmasını istemiş. Gabar’da olduğunu söylemişler. Eşim, onlara kızının nerede olduğunu bilmediğini söylemiş ve yardımcı olamayacağını söylemiş. Ondan sonra gitmişler.”

Aynı ekibin 20 gün önce tekrar telefon açtığını aktaran Kaçar, “Yine çay içmem için beni karakola çağırdılar. Gelemeyeceğimi söyleyince, bu sefer bizim eve geldiler. Sivil giyimli 3 kişi geldi, biri kadındı. Geldiklerinde ‘Sen bize niye yardımcı olmuyorsun? Kızın uzun bir süredir burada. Senin ve eşinin fotoğraflarını çekip büyütelim. Gabar Dağı’na atalım belki kızın görür ve gelir’ dediler. Ben ve eşim dayatmalarını kabul etmedik. Sonra gittiler” dedi.

‘OPERASYON BÖLGESİ’ TEKLİFİ

Aradan 3 gün geçtikten sonra bu kez de Şırnak Jandarma Komutanlığı’nın kendilerini aradıklarını ve HDP binası önüne gitmeye zorlandıklarını kaydeden Kaçar, “Onlara, oraya gidenlere para verilerek götürüldüğünü söyledim. Bina önüne giden birinin çocuğunun İstanbul’da inşaatta çalıştığı ortaya çıktı. Oraya gidenlerin çoğuna çocuklarının cenazesi verildi. ‘Beni oraya niye gönderiyorsunuz’ diye sordum. Bunu kabul etmeyince bu seferde operasyon bölgesine gidip kızım ile iletişime geçmemi istediler. Kendilerinin gidemediği, can güvenliğinin olmadığı yere beni göndermek istediler. Bu cinayettir” diye aktardı.

Kaçar, yaşananların hukuk dışı olduğunu vurgulayarak, bu durumun sona ermesini istedi. Kaçar, avukatları aracılığıyla kendilerini rahatsız edenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.