HDP Grup Başkanvekilleri, Sedat Peker’in gündeme getirdiği rüşvet ve yolsuzluk iddialarının araştırılması için Meclis’e önerge verdi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla kırmızı bültenle aranan Sedat Peker’in, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban ve TOBB Deniz Meclisi Üyesi Salih Orakçı ile ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Rüşvet ve yolsuzluk iddialarının araştırılmasını talep eden HDP,  Meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

‘GÖREVİ İHMAL SUÇU İŞLENİYOR’

Peker’in iddialarının ardından savcıların sessizliğinin ‘toplumsal öfkeyi’ büyüttüğünü belirten HDP Grup Başkanvekilleri, Meclis araştırması için verdikleri önergenin gerekçesinde iddialarla ilgili savcıların harekete geçmemesinin iktidarın yargı üzerindeki baskısına yönelik toplumsal kannati yaygınlaştırdığı belirtildi: 

“Rüşvet ve haksız zenginleşme, yolsuzluk ve hırsızlık yapıldığı iddiaları arasında SPK başkanlarından milletvekillerine, çeşitli düzeylerdeki bürokratlardan gazetecilere, Cumhurbaşkanı danışmanlarından siyasi parti yöneticilerine kadar çeşitli isimler söz konusu edilmektedir. İddialar karşısında savcıların harekete geçmemeleri, iktidarın yargı üzerindeki baskı ve yönlendirmesi olduğu kanaatini toplumda yaygınlaştırmaktadır. ”

Önergede, “Savcıların sessiz kalması, aynı zamanda TCK’de düzenlenen ‘görevi ihmal’ suçunun işleniyor olmasına da işaret etmektedir. İddialar vahimdir ve araştırılması elzemdir. Aksi durum Meclis’in saygınlığına da büyük gölge düşürecektir” denildi.

CHP, İYİ Parti, DEVA ve Zafer Partisi Sedat Peker’in iddiaları ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.