HDP’den 21 Mart’ın resmi tatil olması için kanun teklifi

HDP’den 21 Mart’ın resmi tatil olması için kanun teklifi
Yayınlama: 21.03.2022

 HDP Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, 21 Mart’ın resmi bayram olarak kabul edilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, 21 Mart Newroz Bayramı’nın resmi tatil olmasına ilişkin Meclise, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

Newroz’un Ortadoğu ve Mezopotamya’da yaşayan halklar arasında geçmişten bu yana her yıl kutlanan bir bayram olduğu vurgulanan teklifin gerekçesinde, “Newroz’un, farklı coğrafyalarda pek çok halk için taşıdığı farklı tarihsel ve kültürel anlamlarından söz etmek mümkün. Ancak Kürtler için çok daha büyük anlam ve önem taşımaktadır. Çünkü Kürtler için 21 Mart Newroz Bayramı aynı zamanda bir diriliş ve direniş bayramıdır” bilgileri yer aldı.

YASAKLI NEWROZLARI HATIRLATTI

Demirci Kawa efsanesinden de söz edilen kanunun gerekçesinde, Newroz’un uzun yıllar yasaklandığı hatırlatıldı. 100’den fazla kişinin katledildiği 1992 Cizre Newrozu’na dikkat çekilen gerekçede, “Newroz’un yasaklandığı yerlerde büyük olayların yaşanmasına, insanların yaralanmasına, hatta yaşamlarını yitirmelerine şahit olmaktayız. En son 21 Mart 2017’de Diyarbakır’da düzenlenen Newroz kutlamalarına katılmak üzere şehre gelen 23 yaşındaki Kemal Kurkut, kutlama alanına girişte kontrol noktasında polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Kürt halkına yönelik baskı, şiddet, ölüm, hapis, sürgün, cezasızlık politikalarında ısrar, 40 yılı aşkındır bu topraklarda acıyı ve ölümleri büyütmekten başka bir sonuç vermedi” ifadeleri yer aldı.

Newroz’un Türkiye’de başta Kürtler olmak üzere tüm halkların birlikte özgürce kutlanmasının önemine vurgu yapılan gerekçede, 21 Mart’ın resmi bayram olarak kabul edilmesi istendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.