HDP’den AKP’nin başörtüsü için anayasa değişikliği teklifine cevap

HDP’den AKP’nin başörtüsü için anayasa değişikliği teklifine cevap
Yayınlama: 09.11.2022

HDP Sözcüsü Günay, AKP’nin anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, “İktidar bunu fırsatçılığa çevirerek ortalığı bulandırıyor” dedi. Günay, Akşener’e “Sen HDP’yi bırak, Bucak’la ne konuştun onu açıkla, 17 bin faili meçhulün hesabını ver!” diye seslendi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, başörtüsünün anayasa değişikliğine konu edilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, “Anayasanın en önemli özelliğinin eşitlikçi ve özgürlükçü olmasıdır” dedi.

Sen HDP’yi bırak, Sedat Bucak’la ne konuştun onu açıkla, 17 bin faili meçhul cinayetin hesabını ver ve haddini bil!”

Günay, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına dair açıklama yaptı. Günay, partisinin Anayasa tartışmalarına ilişkin görüşlerini de açıkladı.

EŞ GENEL BAŞKANLARDAN MARDİN, ARDAHAN VE ERZURUM ZİYARETLERİ

Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın programlarına dair bilgi paylaşan Günay, “Önümüzdeki günlerde Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar Mardin’de ziyarette bulunacak. Ayrıca Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan Ardahan ve Erzurum’u ziyaret edecek. Yine bütün il ve ilçe örgütlerimiz, PM ve MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz alanda halkımızla bir araya gelerek sorunlara çözüm üretmeye devam edecek. Halkımızla yan yana, omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘BÖYLE BİR DEĞİŞİKLİK VARSA BİZ VARIZ’

Günay, Anayasa tartışmalarına dair şunları söyledi: “CHP’nin gündeme getirdiği iktidar partisi ve ortağı ile birlikte hazırladığı taslak henüz kamuoyuna açıklanmadı. Ancak AKP bir heyetle geçen hafta aralarında partimizin de bulunduğu muhalefet partilerini ziyaret etti ve destek talebinde bulundu. Bu konu üzerinde yürütülen tartışmalara ilişkin Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, partimizin görüşlerini açıkladı. MYK’mızdan da çıkan birkaç hususu buna ekleyeceğim ama öncelikle görüşmeye neden olan Anayasa değişikliği talebine ilişkin görüşlerimizi paylaşmak istiyorum.

Birincisi biz başından beri temel hak ve özgürlüklerin daha geniş kapsamda tanımlanmasını ve anayasal güvenceye alınmasını talep ediyoruz. Aslında yıllardır sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasanın hazırlanması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda elimizde güçlü bir demokratik anayasa çalışmaları ve birikimi bulunuyor. Ama öncelikle belirtmek isterim ki eğer bir anayasa değişikliği yapılacaksa, sadece başörtüsüyle ilgili değil toplumun temel hak ve özgürlüklerini geliştirecek bir değişikliğin yapılması gerekir.

Başörtüsü meselesinin bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Esasen CHP tarafından bu şekilde gündeme getirilmesini de doğru bulmuyoruz. İktidar da bunu bir tür fırsatçılığa çevirerek ortalığı bulandırıyor. Anayasanın en önemli özelliğinin eşitlikçi ve özgürlükçü olmasıdır. Evet özgürlük ama herkes için özgürlük, her inanç, kültür, dil, kimlik için sınırsız özgürlüğe varız. Bunun için diyoruz ki getirin anayasayla Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız. Bu konuda her türlü çözüm önerilerimizi paylaşmaya ve ülkenin sorunlarına gerçek anlamda çare olmak için birlikte çözüm üretmeye varız.

‘AYRIMCILIK TARTIŞMALARINA TARAF OLMAYIZ’

İkincisi anayasalar toplumsal sözleşme metni ise ki biz öyle değerlendiriyoruz o zaman bu değişikliklerin katılımcı ve çoğulcu bir şekilde yapılması gerekiyor. Sadece mecliste grubu bulunan partiler değil meclis dışında kalan partilerin ve tüm toplumsal kesimlerin de bu değişiklik sürecine katılımı sağlayalım. Bunun dışında kalan, yeniden ayrımcılığa neden olacak, toplumsal fay hatlarını derinleştirecek tartışmalara partimiz taraf olmaz. Partimiz seçim ve oy hesaplarıyla yapılan manevralara asla prim vermez.

‘MÜZAKERE VE DİYALOGU ÖNEMSİYORUZ’

Biliyorsunuz diğer bir konu da iktidarın muhalefet partilerini ziyaret etmesidir. Biz siyaseti çözüm aracı olarak görüyor ve öyle değerlendiriyoruz. Bir yandan mücadelemizi en üst düzeyde yürütürken, öte yandan müzakere ve diyalogu da önemsiyoruz. Bizim iktidara yönelik eleştirilerimiz, iktidarla ve onun zihniyetiyle mücadelemiz ortadadır. Dolayısıyla otoriter zihniyeti kim temsil ederse etsin onunla mücadelemiz devam edecek.

‘HEM İKTİDARIN HEM MUHALFETİN KAFA BULANDIRMASINA İZİN VERMEYİZ’

Ayrıca partimizin kiminle görüşüp görüşmeyeceğine, nasıl siyaset yapacağına, nerede duracağına yetkili kurullarımız ve halkımız karar verebilir. HDP, irade beyanını halktan alır ve halka hesap verir. Hem muhalefetin hem de iktidarın partimizi ve tabanımızı muğlak tartışmalara çekerek kafa bulandırmasına asla izin vermeyiz. Yerimiz de duruşumuz da, siyaset tarzımız da nettir. Hiç kimse bu tür muğlaklıkları yaratacak beklentisine girmesin. HDP tabanı iktidarı da muhalefeti de iyi tanır. Yürüttüğü yılların mücadele deneyimiyle neyin yanlış neyin doğru olduğunu bilecek durumdadır.

MERAL AKŞENER’E YANIT

MHP’nin yolundan yürüyen, sadece bulunduğu blok farklı olan İYİ Parti Genel Başkanı (Meral Akşener) bugün yine partimizi hedef aldı ve yine partimize dil uzatmış. İki bloğun temel özelliği nedir biliyor musunuz? HDP düşmanlığında büyük yarış içindeler. İktidar muhalefeti, muhalefet iktidarı, HDP’ye yakın olmakla suçluyor. Anlamadıkları şey ise HDP’nin durduğu yerdir. HDP sizleri beğenmiyor. Sizlerin çözüm olacağına HDP inanmıyor. Akşener’e soruyoruz? Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi olarak bizi ziyarete gelen AKP heyeti 5 dakika sonra Meclis’in 5’inci partisini yani sizi ziyaret etti. HDP’ye dil uzatacağına sizler ne konuştunuz onu söyleyin. Sen HDP’yi bırak, Sedat Bucak’la ne konuştun onu açıkla, 17 bin faili meçhul cinayetin hesabını ver ve haddini bil. Karanlıkta büyüyen, karanlıktan beslenenlerin getireceği, karanlıktan başka bir şey olamaz.

‘HAKLIN GÜVENİNİ SARSMAZ’

HDP’ye saldırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayanlar şunu bilmeli ki, HDP’ye karşı hiçbir kirli propagandaları halkın HDP’ye olan güvenini sarsmaz. Şu ana kadar HDP’ye karşı yapılan kirli hamlelerinin boşa düşmesinden ders alamayanlar, HDP’ye ders vermeye kalkmasınlar.

HDP bu ülkede en meşru, geçmişi en temiz, ranta, yalana, yolsuzluğa bulaşmamış, ülke halkları için mücadele eden bu toprakların yüz akı olan partidir. HDP ülke halklarının, toplumun ve bütün ezilenlerin ortak mücadele zeminidir. Her zeminde demokrasiyi, özgürlükleri, halkın taleplerini savunan, toplumsal barışın savunucusunu yapan, bunun mücadelesini veren partidir. HDP, gündelik siyasete, gündelik söylemlere, gündelik yaygaralara, dedikodulara sığmaz. Çünkü ilkeleri ile hareket eder. Siyasetini, mücadelesini ve müzakerelerini ilkeleriyle yapar. Dolayısıyla ilke nedir, demokratik siyaset nedir, köklü bir mücadele nedir, ağır bedel ödemek nedir bilmeyenler partimize ithamda bulunurken iki defa düşünmelidir.

‘TARTIŞMALARA TARAF OLMAYIZ’

Gazetecilerin Anayasa tartışmalarına dair sorusunu Günay, “Toplam bir anayasal değişikliği tartışmasına ihtiyacımız var. Temel hak ve özgürlükler iktidarın ve muhalefetin toplumdaki fay hatlarını derinleştirecek, ayrımcılığı derinleştirecek tartışmalarına bizler taraf olmayacağız. Türkiye’nin ihtiyacı olan demokratik ve sivil bir anayasadır” dedi.

BAHÇELİ YANITI: BOZUK SAAT GÜNDE İKİ KEZ DOĞRUYU GÖSTERİR

Gazetecilerin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın HDP ziyaretine ilişkin değerlendirmelerinde dair soruya ise Günay, “Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösteriyor” diye yanıt verdi.