HDP’den Basın Raporu: 3 ayda 130 gazeteci yargılandı

HDP’den Basın Raporu: 3 ayda 130 gazeteci yargılandı
Yayınlama: 09.10.2020

Üç aylık basın raporunu açıklayan HDP Milletvekili Şevin Coşkun, açılan 56 davada en az 130 gazetecinin yargılandığını belirterek, 10 gazeteci hakkında 51 yıl 10 ay hapis cezası verildiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla “3 Aylık (Temmuz-Ağustos-Eylül) Basın Raporu”nu açıkladı. Coşkun, raporun medya kuruluşları ve basın emekçilerine yönelik şiddet, gözaltı, tutuklama, engelleme, sansür, kapatma gibi çok çeşitli baskı yöntemlerine dair olduğunu söyledi.

Van’da yaşamını yitiren Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atılarak işkenceye uğradıklarını belgeleyen gazetecilerin gözaltına alınmalarına ilişkin Coşkun, “11 Eylül’de, Van’da Osman Şiban ve Servet Turgut adlı iki yurttaşın işkence edilerek helikopterden atılmasını tüm dünyaya duyuran Mezopotamya Ajansına erişim engeli getirildi, bununla da yetinilmedi. Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılmasını belgeleyen Mezopotamya Ajansı’nın Van Bürosu’na baskın yapıldı. Ajans muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem gözaltına alındılar. Gözaltı süreçleri uzatılan basın çalışanları hala içerde tutulmaya devam ediyorlar” dedi.

3 AYDA 56 DAVA

Coşkun, 3 ayda açılan 56 davada en az 130 gazetecinin yargılandığını, 10 gazeteci hakkında 51 yıl 10 ay hapis cezası verildiğini belirtti. Yine 3 ayda 10 gazetecinin gözaltına alındığını ve 3 gazetecinin de tutuklandığını belirten Coşkun, bütün gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Coşkun’un açıkladığı rapor şöyle:

“* Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF), 2020 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülkenin içerisinde 154’üncü sırada.

  • Temmuz ayıyla birlikte gazeteciler hakkında onlarca dava ve yeni soruşturmalar açıldı. Bu davaların ve soruşturmaların çoğunda gazeteciler ‘terör’ kavramıyla özdeşleştiriliyor. İktidar bu yolla toplumsal alanda kendisine muhalif olanlara yaptığı gibi gazetecileri kriminalize ediyor.
  • Ayrıca gazetecilere yönelik soruşturma taleplerinin çoğunlukla büyük şirket sahipleri ve hükümet yetkililerinden gelmesi de oldukça dikkat çekti. Bu durum gazeteciliğin kamu yararı adına iş yapmasının son 3 ayda da engellendiğini ispatı oldu.
  • Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Güney serbest bırakıldı.
  • Meclis önünde Baro Başkanları tarafından düzenlenen eylemi takip etmek isteyen Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş, gözaltına alındı. Polisten şiddet gören Hürtaş, ‘Bir kadın polis ağzımı ve burnumu kapatarak ‘öl, öl, öl, seni öldürmek istiyorum’ diye bağırdı’ açıklaması yaptı.
  • Gazeteci Hakan Aygün, 15 Ağustos 2020 tarihinde Muğla’nın Datça ilçesinde gözaltına alındı.
  • Ankara’da ‘Yaşam Zinciri’ eylemi yapmak isteyen kadınlara polis sert müdahale etti. Müdahale sonrası aralarında Mezopotamya Ajansı muhabiri Eylem Akdağ’ın da bulunduğu 30 kadın gözaltına alındı. Gazeteci Akdağ ile gözaltına alınan diğer kadınlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
  • İlave TV kanalındaki sokak röportajlarıyla tanınan Arif Kocabıyık gözaltına alındı.
  • Adıyaman’da yayımlanan Gerger Fırat gazetesinin Haber Müdürü Özgür Boğatekin 6 yıl önce yargılandığı davadan aldığı 1 yıl 15 günlük hapis cezasının onanması üzerine tutuklandı.
  • Kocaeli’de gözaltına alınan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kanaltürk ve Bugün TV eski haber müdürü ve spiker Erkan Akkuş, ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı.
  • Gazeteci Oktay Candemir, TRT’de yayınlanan ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisiyle ilgili yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek ‘kişinin hatırasına hakaret etmek’ iddiasıyla Van’da gözaltına alındı.
  • Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında aralarında gazeteci Hakkı Boltan ile aralarında HDP’li siyasetçilerin de bulunduğu isimler gözaltına alındı. Polis, gazeteci Boltan’ın Diyarbakır’daki evine sabah saat 05.00’te baskın düzenledi.
  • Gazeteci Zeynep Kuray ve Hakan Gülseven, İstanbul merkezli yürütülen ‘İsimsizler Hareketi’ soruşturması kapsamında gözaltına alındı.
  • Bitlis News Yayın Yönetmeni Sinan Aygül, gözaltına alındı. Aygül, Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kızılay’a ait etleri AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’ın ve kardeşi Kızılay Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar’ın ortak olduğu Taşar Otel’in restoranında görüntülemişti.
  • Kocaeli’de yayın yapan Kocaeli Halk Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Faruk Bostan ve Yazı İşleri Müdürü Bülent Karagöz ‘iftira’ suçlamasıyla tutuklandı.
  • Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında; yapılan haberler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle 17 ayrı soruşturma açıldı ve bu soruşturmalar kapsamında 18 gazeteci, yazar ve medya çalışanı ifade verdi, 9 gazeteci hakkında dava açıldı.
  • En az 25 ayrı TV, radyo, gazete, internet haber sitesi, program ve dizilere; para cezası, erişime engel ve kapatma, yayın durdurma ve kaldırma, ilan ve reklam kesme cezası verildi.
  • En az 20 habere hükümet yetkilileri ve habere konu olan şirketlerin talebiyle erişim engeli getirildi.”
    (Mezopotamya Ajansı)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.