Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

AK Parti’ye katılan Çelebi’den daha fazla çocuk isteyen Erdoğan’ın “Bak PKK’nın 5 tane, 10 tane, 15 tane var” demesi tepkilere neden oldu. HDP Grup Başkanvekili Beştaş “Çok çocuk sahibi olmayı terör faaliyeti olarak görüyor. Bu ırkçı bir kafadır” dedi.

Eski CHP ve Memleket Partisi milletvekili Mehmet Ali Çelebi, bugün AK Parti’ye katıldı. Çelebi’ye TBMM kürsüsünde rozetini takan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan “Senin çocuk kaç tane?” diye sordu. Çelebi ise “Bir tane efendim” diye yanıt verdi. Erdoğan ise “Olmaz ya çocuk da olmalı. Sayıları artırmak lazım” dedi. Çelebi’nin eşine yaşını soran ve “46” yanıtını alan Erdoğan, “Allah’tan isteyelim devam. Çocuk çok önemli. Bak PKK’nın 5 tane, 10 tane, 15 tane var” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın bu sözleri, ırkçılık eleştirilerine neden oldu. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisini TBMM toplantısında yaptığı konuşmada, “Çok çocuk sahibi olmayı bir terör faaliyeti olarak görüyor. Bu ırkçı bir kafadır, bu Kürt düşmanı bir kafadır” dedi.

‘DAHA ÖNCE DE SÜLEYMAN SOYLU DEMİŞTİ’

Benzer sözleri daha önce de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sarfettiğini hatırlatan Beştaş, şu değerlendirmede bulundu: “Soylu daha önce ‘Kürtler 10-15 çocuk yapıyorlardı şimdi 5-6 çocuğa düştüler’ demişti. Kürtleri sürekli bir nüfus mühendisliği altında gören kafalar dönüp baksınlar geriye, hangi çöplükteler acaba? İkincisi, kadınların bedenine, çoğalmasına, üremesine dönük sürekli bu dil uzatma hadsizliğini lanetliyorum. Kadınlar çocuk yapıp yapmamaya kendileri karar verir, bu aile meselesidir. Bir cumhurbaşkanı çocuk yapma sayısına neden karışır bunu anlamak mümkün değil.

NASYONAL BİR SÖZ KURUYOR ASLINDA

Erdoğan, örgüt mensuplarının çocuklarının olmadığını çok iyi biliyor. Kürt nüfusunu kastederek nasyonel bir söz kuruyor aslında. Bunu Kürtler anladı ve partisine dahil ettiği devlet katındaki ortakları olan ulusalcılara da tabii ki selam çakıyor. Çok çocuk sahibi olmayı bir terör faaliyeti olarak görüyor. Bu ırkçı bir kafadır, bu Kürt düşmanı bir kafadır. Bu bir nefret dilidir, kınıyoruz. Kürt halkı da bu düşmanlığı çok iyi anlıyor ve yorumluyor. Mesajlarını aldık, cevabımız daha çok direnmektir. Çözüm konusunda demokratik siyasette ısrar etmektir. Gerçek bir eşitlik ve kardeşlik için mücadele etmektir. Bizim karşı cevabımız budur.”