HDP’den zam raporu: Tek adam rejimi zam şampiyonu

HDP’den zam raporu: Tek adam rejimi zam şampiyonu
Yayınlama: 04.03.2022

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin zamlarını raporlaştıran HDP, “Elektrikte yüzde 221 fiyat artışı, tüp gazda yüzde 175, doğalgazda yüzde 141 artış olmuş. Sağlık ürünlerine yüzde 909 zam yapılmış ameliyat ücretleri yüzde 170 artmış” diye belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu üyeleri “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Zam Raporu”nu açıkladı. Ekonomi Komisyonu üyeleri Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz tarafından Meclis’te düzenlenen basın toplantısıyla rapor açıklandı.

Yapılan açıklamada ilk olarak Katırcıoğlu, söz aldı. Katırcıoğlu, “Türkiye ekonomisi zor durumda. Özellikle Ukrayna Rusya gerginliği bu krizi daha da artıracak. Şimdiden görüldü ki hükümetin yeni ekonomik modeli de tıkanmış vaziyette. Yeni ekonomik model enflasyon ile mücadele ve cari açığın kapatılmasını öngören bir model. Şimdiye kadar alınan sonuçlara göre bu modelin de tıkandığını görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2018 Temmuz’da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Katırcıoğlu, “Bugüne kadar elde edilen sonuçlara baktığımızda zamlar ve ekonomik çöküntüye neden olan bir sistem olduğu açıkça ortaya konuldu. Her siyasi parti kendi çerçevesinden aktığında bu sisteme değer atfediyor. AKP mensupları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin büyük bir başarı getireceğini iddia ederek, bu sistemin devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. Millet ittifakı ise güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirecek açıklamalar yaptılar. Bu zeminde esasen nerede durduğumuzu da belki değerlendirmekte yarar var” diye belirtti.

‘VERİLER TÜİK’E AİT’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin esas itibariyle tek adam hükümeti olduğunun altını çizen Katırcıoğlu, şöyle devam etti: “Bunu kendi danışmanları da yazdı. Başarı bekledikleri model, esas itibariyle tek adam hükümeti. Tek adam hükümeti esasen piyasalarda verilen kararları merkezileştirerek, piyasa ekonomisini de çıkmaza sürükledi. Bugün de sorunlarımızın temelinde piyasa ekonomisinin çalışamaz olduğu ve raporumuzda da ortaya koyduğumuz gibi ekonomik aletlerle değil asayiş tedbirleriyle ekonomiye müdahale ediliyor. Fiyat artışlarının, stokçuluğun takip edilmesi gibi uygulamalar buna örnek. Bu çalışmada kullandığımız veriler hükümetin doğrudan etki ettiği TÜİK’in verileridir. TÜİK tartışmalı olsa da bir değerlendirme yaptık.”

‘ELEKTRİKTE YÜZDE 221 ZAM’

Enerji faturalarının insanların karşılayamayacağı oranda arttığını aktaran Katırcıoğlu, “2018 Temmuz ile bugün arasında elektrikte yüzde 221 fiyat artışı, tüp gazda yüzde 175, doğalgazda yüzde 141 artış olmuş. İnsanların gelirleri bu kadar artmadı. Sanayinin girdi maliyetleri nasıl artıyorsa, insanların yaşam maliyetleri de yükseliyor. İnsanlar gelirlerini artıracak bir imkan da bulamıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin geçerli tarihlerde ekmek yüzde 159, süt yüzde 153, ayçiçek yağı yüzde 198, yumurta yüzde 180 artmış. Gerçek enflasyon rakamı gıda enflasyonu rakamıdır. TÜFE yüzde 54 olarak görülse de gıda enflasyonu daha yüksektir. İnsanlarımız daha fazla yoksullaşıyor” ifadelerini kullandı.

‘OKUL DEFTERİNE YÜZDE 159 ZAM’

Eğitim alanında yapılan zamlara dair de verileri paylaşan Katırcıoğlu, “Eğitimde bilgisayar tablet yüzde 402 artmış, bilgisayarlar yüzde 231 artmış, okul defteri yüzde 159, servis ücreti yüzde 115 artmış. Eğitim bir toplumun geleceğinin en önemli girdilerinden biridir. Eğitim en önemli girdilerden bir tanesi. Geleceğin girdileri. Gördüğümüz kadarıyla halkımız eğitime yeteri kadar ulaşabilmiş değildir. Gıda nasıl ki çalışan, yoksul ve işçilerin ne kadar zor durumda olduğunu gösteriyorsa, eğitim ile bağlantılı düşününce toplumun geleceğinin sıkıntıda olduğunu görüyoruz” dedi.

‘EKONOMİYİ UÇURACAĞIZ DİYORLARDI UÇTULAR’

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz de raporda sağlık alanında gelen zamlara dikkat çekti. İpekyüz, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminde her şey kamufle ediliyor. Ne zaman ki muhalefet ve HDP bir şeyden söz etse çok kolay hedef değiştiriyorlar. Gerek ‘İş ve Aş Buluşmalarımız’ gerekse Kadın Meclisimizin çalışmalarında her gün insanlarımızla beraberiz. Her gün hayat pahalılığının arttığını yaşıyoruz. Bu nedenle zam raporu açıklıyoruz. Bu zam raporunu TÜİK’in verileri ile açıklıyoruz. Bu rakamlarla durum böyleyse yurttaş sokakta, markette, arabasına bindiğinde, kira öderken gerçekte ne olduğunu biliyor. Tek adam rejimi ‘uçuracağım ekonomi düzelecek’ diyordu ama uçan kendileri oldu. Saraylarında uçuyorlar. Eğitimde kitapları bedava vereceğiz diyorlardı ama kreşten üniversiteye eğitimi paralı hale dönüştürdüler” diye belirtti.

SAĞLIK ÜRÜNLERİNE YÜZDE 909 ZAM

İktidarın sağlığı düzelteceğini her platformda söylediğini hatırlatan İpekyüz, şöyle devam etti: “Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verin dedik. Sağlık kurumlarını otellere dönüştürdüler. Gıda ile birlikte en yüksek zamlar sağlığa yapıldı. Sağlık ürünlerine yüzde 909 zam yapılmış TÜİK rakamlarına göre. Sağlık emekçileri hastalara bunları söylediğinde aldığı yanıt şiddet oluyor. Ameliyat ücretleri yüzde 170 artmış. Kamuda ve üniversitelerde ameliyatlar yapılamıyor. Malzeme fiyatları arttığı için hastaneler malzeme alamıyor. Devlet malzemelerin parasını ödeyemiyor. İktidar halkı düşünmediği için halkı sağlığından da ediyor. Açlık ve yoksulluk hastalığın nedeni. Zamların getirdiği noktada insanlar sağlığından oluyor. Aç ve yoksul bırakmak dışında hasta olduğunda ölümle karşı karşıya kalmış oluyorsun. İlaç yok. İlaca erişim yok, kimi ilaçlar gelmiyor. İktidar dış mihraklar diyor ama iktidarın görevi dış nedenleri engellemektir. Sağlık emekçileri geçinemiyorlar, hekimler ve sağlık emekçileri yoksulluk altında.

UÇAK BİLETLERİ YÜZDE 300 ZAM

Ulaşım dediklerinde köprülere, havaalanlarına, şirketlere verdikleri akıllarına geliyor. Kimse o yollardan geçemiyor. İnsanlar artık arabalarının üzerine battaniye örtüyor. Son 10 günde yakıta gelen zamları ve yakıt kuyruklarını görüyoruz. Bunlarla ilgili bir düzenleme var mı? Yok. O kadar enerji diyorlar ama enerjiyi piyasalaştırdılar. Şu anda Meclis’te bu zamlar ve hayat pahalılığı gündemde iken yine enerjiyle ilgili sermayedarlara kolaylıklar yapmaya çalışıyorlar. Araçta yüzde 420 zam var. İnsanlar artık araba alamıyorlar. 44 ayda tek adam rejiminde köprü geçiş ücretleri yüzde 320, uçak biletleri yüzde 300 oldu. İnsanlar artık toplu taşıma kullanamıyor. İnsanlar artık kara kara düşünüyor. Kara trenlerle 70 saate İstanbul’a gitmeyi göze alıyorlar.

ZAM ŞAMPİYONU OLDULAR

Kadın yoksulluğunu Kadın Meclisimiz ilk günden beri gündeme getiriyor. Meclisimiz ve demokratik kitle örgütleri dezavantajı tanımlarken, bu zamlardan en çok kadınlar etkileniyor. Eşit işte çalışmalarına rağmen eşit ücret alamıyorlar. Bu yüzden kadın yoksulluğu ve yoksunluğu artmaktadır. Bu raporun en çarpıcı örneklerinden biri budur. İktidarın görevi halkı korumaktır, yoksulu korumaktır. Sadaka sayısını arttırmak değildir. Yardım alanların sayısını azaltmaktır. Tek adam rejimi zam şampiyonu olmuştur.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.