HDP’li Başaran, Batman Kayyumunun propaganda için harcadığı 825 Bin Lirayı Meclis gündemine taşıdı

HDP’li Başaran, Batman Kayyumunun propaganda için harcadığı 825 Bin Lirayı Meclis gündemine taşıdı
Yayınlama: 29.04.2021

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman Kayyumunun reklam ve propaganda için harcadığı yüzbinlerce lirayı meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman Kayyumunun reklam için harcadığı 825 bin Lirayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi sundu.

Başaran’ın Soru önergesi şöyle: Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) halkın oyları ile seçilen Songül Korkmaz ve Mehmet Demir’in yerine 23 Mart 2020 tarihinde Batman Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Vali Hulusi Şahin, kayyımlık imajını düzeltmek için belediye kasasından 825 bin TL harcayarak spot tanıtım videoları çektirmiştir.

Bir reklam şirketine çektirilen bu tanıtım videoları 9 Şubat’ta “Güçlü ve kazanan Batman”, “Batman’ın mimarisi değişiyor”, “Terör gitti turizm ve yatırım geldi” ve “Batman’ın yenilenen yüzü” başlıkları ile televizyonlarda yayımlanmıştır. Reklama harcanan para bilinirken televizyonda yayınlanması için ödenen reklam parası bilinmemektedir.

Doğrudan temin yoluyla 20 Ocak 2021’de açılan ilk ihale 419 bin 750 TL karşılığında merkezi İstanbul’da bulunan BA Ajans İletişim Medya Tanıtım Organizasyon ve Yayıncılık Hizmetleri LTD. ŞTİ isimli ajansa verilmiştir. ‘Dere ve Çay Projesi Modelleme Geliştirme ve Animasyon İhtiyacının Karşılanması Hizmet Alım İşi’ ile ‘Batman Tanıtım Hizmet Alım İşi’ için ise Hurşit Aksakal isimli kişi ile pazarlık usulü ile anlaşıma sağlanmıştır.

Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) Aksakal’ın hangi şirket adına ihaleyi aldığına dair hiçbir bilgi yer almamaktadır. Aksakal’a Batman Tanıtım Hizmet Alım İşi 6 Ocak’ta 305 bin TL, Dere ve Çay Projesi Modelleme Geliştirme ve Animasyon ihtiyacının karşılanması Hizmet Alım İşi için ise 29 Ocak’ta 100 bin TL’ye ödeme yapılmıştır.

Web adresinde BA Ajans İletişim Medya Tanıtım Organizasyon ve Yayıncılık Hizmetleri LTD. ŞTİ’nin kime ait olduğuna dair bilgi bulunmazken, diğer iki ihalenin verildiği Hurşit Aksakal’ın BA Ajans’ın sahibi olduğu yönünde iddialar söz konusudur. Ajans yetkililerine ulaşıldığında yetkililer, ajansın sahibini bilmediklerini dile getirmektedir.

Özellikle pandemi ile ağırlaşan ve intiharlara sebep olan yoksulluk koşullarında 825 bin TL ciddi bir meblağdır. 2021 yılının ekonomik koşullarında bu meblağ ile Batman koşullarında 4 kişilik;

  • 850 ailenin aylık kirası,
  • 7000 ailenin aylık elektrik faturası
  • 14.000 ailenin aylık su faturası,
  • 3500 ailenin çocuklarının aylık eğitim giderleri,
  • 1700 ailenin aylık ısınma giderleri,
  • 310 ailenin bir aylık gıda harcaması
  • 85 ailenin aylık toplam gideri karşılanabilir.

Bu bağlamda;

  1.  Batman kayyımının 825 bin TL gibi ciddi bir parayı propagandaya harcadığından haberdar mısınız?
  2. Özellikle yoksulluğun giderek derinleştiği pandemi sürecinde kayyımın tanıdık ihalelere harcadığı parayı halka nasıl açıklayacaksınız?
  3. Hurşit Aksakal kimdir? Batman Belediyesi’nden şimdiye kadar hangi şirketler adına kaç ihale almıştır?
  4. Batman kayyımının harcamaları içerisinde halka dokunan bir gider var mıdır?
  5. Batman halkının geçim sıkıntısı kayyım ve Bakanlığın ne kadar gündemindedir?
  6. Halkın parasını gereksiz giderlere harcayan, halkın sorunlarını çözdüğüne dair bir algı yaratmayı, o sorunları gerçekten çözmenin önüne koyan ve halihazırda halkın iradesi gasp edilerek atanan kayyım hakkında bir işlem yapacak mısınız?
  7. Batman başta olmak üzere belediyelere kayyım atanan Kürt illerinde halk ne durumdadır?
  8. Kayyım belediyelerindeki yolsuzluk ve halkın parasını gasp etme geleneğine ne zaman son verilecektir?  

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.