HDP’li Başaran, Yetiştirme yurtlarında uyuşturucu ve fuhuş çetelerinin olduğu iddiasını meclise taşıdı

HDP’li Başaran, Yetiştirme yurtlarında uyuşturucu ve fuhuş çetelerinin olduğu iddiasını meclise taşıdı
Yayınlama: 01.09.2021

HDP Batman Milletvekili, şüpheli şekilde yaşamlarını yitiren Aleyna Çakır, Gülay Uygun, Esra Hankulu ve Eda Nur Kaplan’ın ölümleri ile ilgili yürütülen soruşturmaları ve yetiştirme yurtlarında fuhuş şebekesi oluşturulduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili ve HDP Kadın meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran; Aleyna Çakır, Gülay Uygun, Esra Hankulu ve Eda Nur Kaplan’ın şüpheli ölümleri ile yetiştirme yurtlarında fuhuş şebekesi iddialarının araştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sundu.

Başaran, Türkiye’de kadın cinayetleri, çocuğa karşı cinsel istismar suçları karşısında izlenen cezasızlık politikası her gün daha ciddi sonuçlar doğurmakta ve çok ciddi iddiaları gündeme getirmektedir. 2007 yılında, İstanbul’da Bahçelievler kız yetiştirme yurdunda kız çocuklarının yurttan alındığı veya kaçırıldığı yönünde ihbar alındığı açıklanmıştır. Bu ihbara ilişkin yetiştirme yurduna yapılan ziyaret sonrası 33 kız çocuğunun kaybolduğu ortaya çıkmıştır. Yurtta kalan çocuklar, vakıf annesinin gelip çocukları götürdüğünü söylemiştir. Akabinde kız çocukların kaybolduğu belgelerle açıklanmış, raporlaştırıldığını söyledi

Başaran, konu hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bazı sorular sorarak yanıtlamasını istedi.

Soruların bir kısmı şu şekilde:

  • Yetiştirme yurtlarında uyuşturucu ve para karşılığı cinsel istismar çetelerinin olduğu iddiasına ilişkin detaylı bir araştırma mevcut mudur?
  • Çeteye ilişkin hakkında soruşturma açılan şahıs sayısı kaçtır?
  • TCK’nda düzenlenen görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, ölümüne sebebiyet verme, kasten öldürme suçlarından hakkından işlem başlatılan kamu görevlisi veya bakanlık çalışanı bulunmakta mıdır?
  • Avukat Dr. Dilek Ekmekçi’nin isimlerle iddiada bulunduğu kişiler hakkında bir girişimde bulunmuş mudur?
    2007 yılından itibaren devlet yetiştirme yurtlarında veya sevgi evlerinde öldürülen, intihar eden çocuk sayısı kaçtır? 2007 yılından itibaren yetiştirme yurtlarında istismara uğrayan çocuk sayısı kaçtır?
  • Ümitcan Uygun hakkında Aleyna Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi olmasına rağmen neden soruşturma açılmamıştır?
  • Ümitcan Uygun’un yetiştirme yurtlarıyla bağlantısı nedir?
  • Ümitcan Uygun yetiştirme yurtlarındaki kız çocuklarının siyasi, sosyo-ekonomik nüfuza sahip kişilerle bağlantıları oluşturan suç çetesinin üyesi midir?
  • Bu konuda Uygun hakkında açılan bir soruşturma var mıdır?
  • Aleyna Çakır, Eda Nur Kaplan, Gülay Uygun ve Esra Hankulu’nun ölümünde bir ihmal söz konusu mudur?
  • Eda Nur Kaplan’ın şüpheli ölümünden önce şikâyet etmesine rağmen etkin soruşturma yapılmamasına ilişkin görevi ihmal veya kötüye kullanma suçlarında kolluk gücü hakkında işlem başlatılmış mıdır?
  • Gülay Uygun’un hem yetiştirme yurdunda hem de Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalıştığı iddiası doğru mudur?
  • Gülay Uygun’un kız çocuklarının dışarısı ile bağlantı kurduğu, kız çocuklarını seçtiği veya yönlendirdiği iddialarına yanıt verilecek midir?
  • Türkiye genelinde yetiştirme yurtlarında bulunan Sevgi Evi/yurt annelerinin sayısı kaçtır?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.