HDP’li Belediye Eşbaşkanına 15 yıla kadar ceza istendi

HDP’li Belediye Eşbaşkanına 15 yıla kadar ceza istendi
Yayınlama: 26.10.2020

Görevden alınan ve hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla dava açılan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin için savcı, 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis istemiyle Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 4’üncü duruşması görüldü. Duruşmada tutuksuz yargılanan Buluttekin ve avukatı Sertaç Buluttekin hazır bulundu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mahkeme başkanı, gizli tanık Firar’ın celse arasında mahkeme huzurunda beyanının alındığını söyledi.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Davanın esası hakkındaki mütalaasını sunan duruşma savcısı, sanık Buluttekin’in 2017 ve 2019 tarihleri arasında 42 eyleme katıldığı, evinde propaganda içerikli dokümanlara ulaşıldığı, KHK ile kapatılan Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi olduğu, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyelerinden talimat aldığı ile gizli tanık Firar’ın beyanlarına dayanarak, “Örgüte üye olma” suçunu işlediğini savundu. Savcı, Buluttekin’in “örgüt üyesi olma” suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

‘GİZLİ TANIKIN TEŞHİSİ HUKUKA AYKIRI YAPILDI’

Savcının esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını ifade eden Buluttekin’in avukatı Sertaç Buluttekin, “Aramalarda el konulan dokümanlar ve müvekkile ait telefona dair rapor düzenlenmemiştir. Taleplerimize rağmen gizli tanık avukatlar hazır olmadan dinlenilmiştir. Adil yargılama hakkının ihlalini oluşturur. Ayrıca gizli tanığın teşhisleri PVSK’nin ek 6’ncı maddesine aykırı düzenlendiği için hukuka aykırıdır. Müvekkilin ismi tanığa açıkça ifade edilmiştir. İfade tutanağı, fotoğraf teşhisinden önce gizli tanığa gösterilmiştir. Gizli tanık beyanlarını somutlaştıramamıştır. Gizli tanık beyanları hükme esas alınmamalı ve dosyadan çıkarılmalıdır. Tüm bu hukuka aykırı hususlar dikkate alınarak, bizim de hazır olduğumuz bir zamanda gizli tanığın tekrar dinlenmesini talep ediyoruz. Ayrıca müvekkilin duruşmalardan vareste tutulmasını istiyoruz” diye ekledi.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Buluttekin ise gizli tanık beyanlarını kabul etmeyerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) çalışmalarını yasal bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti. Beraatını isteyen Bulutekkin, savcının esas hakkında sunduğu mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebinde bulundu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmaya ara vermeyen mahkeme, gizli tanık beyanlarındaki hukuka aykırılıkların ve iddia edilen eksikliklerin mahkemece değerlendirilebileceğini belirterek, beyanlarının dosyadan çıkarılması talebi ile yeniden gizli tanık beyanının alınması talebini reddetti. Buluttekin’in duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldıran mahkeme, bir sonraki duruşmayı 22 Şubat 2021’ye erteledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.