ANKARA – HDP 5’inci Olağan Büyük Kongresi’ne katılan gençler, partilerinin kapatılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “HDP umuttur. Umutla ayakta duruyoruz. Zafer bizim olacaktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara Arena Spor Salonu’nda dün gerçekleştirdiği 5. Büyük Kongresi’nde on binlerin katılımıyla betexper Türkiye’nin sorunlarında çözüm gücü olduğunu gösterdi. Yoğun katılımı, sloganları ve talepleriyle kongreye damga vuran gençlerin ortak vurgusu, iktidarın baskı ve saldırılarına karşı ortak mücadele oldu.

GENÇLERİN UMUDU HDP’DE

İstanbul’dan kongreye katılan Muhammet Kutluay, iktidarın politikaları sonucu gençlerin gelecek kuramadığını belirterek, umudu HDP’de gördüğünü söyledi. Gençlerin geleceği HDP ile kurabileceğini dile getiren Kutluay, “Onun için buradayız. AKP-MHP faşist blokunun bütün tehditlerine rağmen biz partimizi kapattırmayacağız. HDP umuttur. Umutla ayakta duruyoruz ve bu şiarla Ankara’ya geldik. Zafer bizim olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘HDP OLMAZSA ÇÖZÜM OLMAZ’

Bütün baskılara karşı direniş mesajını vermek amacıyla kongrede olduklarını ifade eden Devran Can Gürhan, eğitim sistemini eleştirerek, “Çözüm HDP’de. HDP olmazsa, çözüm olmaz” dedi.

ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ

İstanbul’dan gelen gençlerden Şirvan, anadilde eğitim talebini haykırmak için kongrede olduğunu belirterek, “Anadilimiz için direniyoruz ve başaracağız. Bir insan ana dilini konuşmadığı sürece toprağını da savunamaz” şeklinde konuştu. HDP’ye yönelik baskılara değinen Şirvan, özgürlük için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Van’dan anadilde eğitim talebiyle kongreye katılan gençlerden Azad, ortak mücadelenin önemine değindi. Azad, şunları söyledi: “Dilimiz için, varlığımız için HDP’ye destek vermeliyiz. Eğer bugün partimize destek çıkmazsak, başarılı olamayız. Bugün 40 milyon Kürt var. Kürtçe konuşun” dedi.

SALDIRILARA TEPKİ

Federe Kürdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara değinen Azad, “Bugün Rojava’da, Kürdistan’ın her parçasında zulüm, zorbalık var. Tankları, topları üstümüze salıyorlar. Barzani aklını başına almalı” diye konuştu.

‘ÇÖZÜM HDP’DE’

İstanbul’da gelen ve Yurtsuzlar hareketinden olan Feyyaz Çanak, AKP iktidarının gençlere yönelik baskısına değindi. On binlerce insanın HDP’ye yönelik baskılara karşı bir araya geldiğinin altını çizen Çanak, “Gelenler arasında gençlerin çok yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Bu da HDP’nin gelecek için bir umut olduğunun göstergesi. Son yapılan asgari ücret zammı birkaç ay sonra hiçbir işe yaramayacak. Asgari ücret zammının ardından da KYK yurtlarına yüzde 80’e varan bir zam geldi. AKP iktidarı gençler için hiçbir şey vadetmiyor. Tam tersine gençler üzerinden siyasi, kültürel ve sosyal baskılar kuruyor. Öğrenciler, gençler HDP’yi neden destekliyor sorusu çok büyük bir soru. Yaklaşık 8 milyon genç 2023 seçimlerinde oy kullanacak. Bizler gençler olarak çözümün HDP’de olduğuna, demokrasi mücadelesinde olduğuna, halkların birleşik mücadelesinde olduğuna inanıyoruz. O yüzden HDP kongresine geldik” dedi.

‘EZİLEN HALKLARIN ÖFKESİYİZ’

Eskişehir’den kongreye katılan gençlerden Müslüm, “Biz ezilen halkların öfkesiyiz, bu alanları isyanımızla kuşatmaya geldik. Kuşatmaya da devam edeceğiz” diye belirtti. Kürt halkı ile dayanışmaya geldiklerini söyleyen Müslüm, “Bizler şiddetli çalan bu çanları kökünden sökmek adına Kürt halkı ile birlikte dayanışma göstermeye geldik. HDP’ye kurulan kumpas davaları ile birlikte faşizmi bu topraklardan sürmek ancak HDP ile birlikte, bu ezilmişlikleri tek bir noktadan isyanla birleştirmek ve bu gücü birleşik mücadele zemininde bir araya getirmekle mümkün. O yüzden biz bu kongredeyiz” diye konuştu. 

Eskişehir’den gelen gençlerden Sinem de, “Faşizm; gençliğin, kadınların, LGBT+’ların aslında ezilen bütün kesimlerin üzerinde baskısını sürdürüyor ve giderek arttırıyor. Aslında gençliğe hiçbir alan açılmıyor, temel hak ve özgürlükleri elinden alınıyor. Ekonomik krizden kaynaklı yapılan zamlara karşı yapabilecekleri bir eylemin dahi önüne geçiyorlar. Düşünün KYK, yurtlarına zam yapılıyor. Zammın yapıldığı tarih yazın ortası. Öğrenciler bir araya gelemesin, sesini yükseltemesinler yükseltirlerse de seslerini keseriz demenin bir biçimiydi bu. Bütün saldırılara, özgürlüğümüzü yok etmek isteyen faşist iktidara, faşist rejime karşı elbette biz de özgürlüğümüzü ve mücadelemizi savunuyoruz. Bunun için de HDP’nin beşinci büyük kongresine geldik” ifadelerini kullandı.