HDP’li Kaya, Marmara Denizi’ndeki müsilaj-kirlilik ile ilgili Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Marmara Denizi’nde oluşan deniz salyası- müsilaj  oluşumunun sebepleri, denize bırakılan atıklarının denetlenmesi, deniz yaşamının sağlıklı sürdürülmesi durumunun incelenmesi, sorunların tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

HDP’li Kaya, Marmara Denizinin karşı karşıya olduğu kirlilik, ekonomiden ekolojik hayata kadar birçok alanda çok olumsuz etkiler yaratabilecek bir potansiyele sahiptir. Yılın hep aynı zamanlarında kendisini gösteren, yüzeyden başlayıp 30 metreye kadar devam eden müsilaj tabakalarının bir kısmı havaların ısınması ile birlikte parçalanarak üste çıkarken, bir kısmı da parçalanarak denizin dibine çökmüş ve denizin dibine çökenler balıkları öldürmeye başlamıştır. Yaklaşık 5 kilometrelik bir mesafede, kıyıda kümelenmiş olan müsilaj tabakaları nedeniyle, deniz yaşamında oksijeni kestiği için binlerce balığın, balık yumurtalarının ve larvalarının oksijensiz kalarak ölmesine sebep olmuştur. Deniz canlılarının hayatını tehlikeye atan ve aynı zamanda deniz yüzeyinde oluşturduğu yapı dolayısıyla görüntü kirliliği ve kötü kokuya neden olan ve Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası avlanmayı zorlaştırmış bu nedenle balıkçılar, denize açılamayarak büyük mağduriyet yaşamışlardır. 

Endüstri ve nüfusun yüksek olduğu bölgelerde, endüstri ve nüfus atıklarının tamamı dolaylı ya da doğrudan Marmara Denizi’ne bırakılmış, dereler aracılığıyla ya da kanalizasyonlar aracılığıyla kirliliğin deniz kıyılarına gelmesi sonucunda artış göstermiştir. Marmara Denizinde araştırma yapan uzmanlara göre; gerekli evsel atık su arıtma tesislerinin hayata geçirilmemesi, atık suların arıtılmadan denize verilmesi, Marmara Denizi’nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen çözünmüş oksijen miktarı ötrofikasyon seviyesini yükselterek ekolojik kaliteyi de düşürmüştür. Marmara Denizi’ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturmuştur. Ötrofikasyon da Marmara Denizi’nde en dikkati çekici problem olan ve “salya” olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden olmuştur.