HDP’li İpekyüz sordu: Yüzlerce tarihi eser, kilolarca altın nerede?

HDP’li İpekyüz sordu: Yüzlerce tarihi eser, kilolarca altın nerede?
Yayınlama: 24.06.2021
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Batman Müzesi yediemin deposunda saklandığı sırada ortadan kaybolan Milyonlarca liralık kayıp sikkeleri, ve diğer müzelerde çalınan eserler ile altınları Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a sordu.

Son zamanlarda müzelerdeki çalıntı eserlere ilişkin haberlerin basında sıklıkla yer almaya başladığını belirten HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Müzedeki tarihi eserlerin eksilmesine ilişkin iddiaların birkaçı şunlardır: Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde çalışan bir arkeologun başka bir kuruma görevlendirilmesi sonucunda tarihi eserlerin devredilme çalışması sırasında 200’e yakın tarihi eserin kayıp olduğu tespit edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Dolmabahçe Sarayı’nda muhafaza edilen, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’den kalma, her biri ağırlığı 46 kilogram olan som altından 2 vazonun kaybolduğu ortaya çıkmıştır. Müzedeki tarihi eserlerin ortadan kaybolmasına ilişkin olarak yaşanan en son olay ise tarihi eser kaçakçılarından 2017 yılında ele geçirilen ve sonrasında Batman İl Kültür Müdürlüğü Müzesi’ne teslim edilen, piyasa değeri 10 milyon TL olan, 20’ye yakın Roma ve İslam dönemine ait altın sikkelerin kaybolması olmuştur.

  • Müze envanterinde yer alan tarihi eserlerin sayımı en son hangi tarihte yapılmıştır?
  • Müzelerdeki yer alan tarihi eserlerin güvenliğini sağlamak için ne tür tedbirler alınmıştır, söz konusu tedbirler güvenlik standartlarına uygun mudur?
  • Batman İl Kültür Müzesinde güvenliği sağlayan kaç personel vardır?
  • Bakanlığınız tarafından açılan soruşturma kapsamında açığa alınan personel var mıdır?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.