HDP’li Semra Güzel hakkında 15 yıl hapis istemi

HDP’li Semra Güzel hakkında 15 yıl hapis istemi
Yayınlama: 14.10.2022

HDP Milletvekili Semra Güzel hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.  

Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra 2 Eylül tarihinde İstanbul’da polisler tarafından işkenceyle gözaltına alınan ve tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Güzel’in “örgüt üyesi olmak” suçuyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. 

GİZLİ TANIK İFADELERİ

İddianamede, Güzel hakkında beyanda bulunduğu ve fotoğraftan teşhis ettiği iddia edilen “Ezel” adlı gizli tanığın, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Güzel hakkında 12 Ağustos 2018’de başlatılan soruşturmada ifade verdiği iddia edildi. 

Gizli tanık “Ezel”in soruşturma tarihi olan 12 Ağustos 2018’den önce 3 Ağustos 2018’de Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü’nde savcı huzurunda ifade verdiği, fotoğraf teşhisi yaptığı kaydedildi. İddianamede, gizli tanığın iddialarına dayandırılarak, Güzel’in Koma Jinên Azad (KJA), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarına katıldığı kaydedildi. Ayrıca KCK’nin, “örgütsel potansiyeli olduğundan dolayı milletvekili olması için Güzel’e telkinlerde bulunduğu” iddia edildi. Ancak söz konusu “telkinin” nasıl ve kimlere yapıldığı belirtilmedi.  

BAĞLANTI TAHMİN ÜZERİNE KURULDU

İddianamede, Güzel’in PKK’li Volkan Bora ile fotoğrafı suçlama konusu yapıldı. İddianamede söz konusu fotoğrafla bağlantılı olarak; Güzel’in dosyanın şüphelilerinden Hasan Doymaz ile irtibatlı olduğu, Doymaz’ın “Adıyaman’da örgüt mensuplarına erzak temin eden örgüt yöneticilerinden olduğu” iddia edilen Hüseyin Doymaz’ın oğlu olduğu ve Volkan Bora’nın bir çatışmada hayatını kaybettiği belirtildi. İddianamede, söz konusu kişiler arasındaki bağlantı için “tahmin” yürütülerek, “Volkan Bora’nın da Adıyaman ili Akçalı köyü kırsalında öldürüldüğü, Semra Güzel ile Hasan Doymaz arasında herhangi bir akrabalık bağı bulunmadığı, Volkan Bora’nın Hasan Doymaz’ı aracı kılarak Semra Güzel ile irtibata geçmiş olabileceğinin değerlendirildiği…” ifadelerine yer verildi.   

İddianamede, Hasan Doymaz’ın, Volkan Bora’nın Güzel’in nişanlısı olduğu ve kendi telefonundan görüşme sağladığı yönünde ifade verdiği kaydedildi. Ayrıca Doymaz ile Güzel arasında 29 Nisan 2016 ve 30 Nisan 2017’de 25 kez HTS kaydı bulunduğu belirtildi. İddianamede, “Gizli tanık ve HTS kayıtları ve Hasan Doymaz’ın beyanları birlikte düşünüldüğünde Güzel’in Volkan Bora ve örgütle organik bağının bulunduğu, örgüt hiyerarşisi içinde yar aldığı, örgüt üyeliği suçunda aranan çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk şartlarının gerçekleştiği” diye kaydedildi. 

GÜZEL’İN İFADESİ

İddianamede, Güzel hakkında hazırlanan fezlekeler ile gözaltına alındığı 12 Eylül’de verdiği ifadeye de yer verildi. “Ezel” kod adlı gizli tanık idialarına yanıt veren Güzel, gizli tanığın 24 Haziran seçimlerinden hemen sonra ifade verdiğine işaret etti. Güzel, bunun bir HDP’li vekile soruşturma dosyası açmak için alınan bir ifade olduğunu belirterek, “Ezel” kod adlı bir gizli tanığın olduğuna inanmadığını kaydetti. Güzel, “Bir kişi bu kadar kişiyi nasıl tanıyabilir, bu kadar kişi hakkında nasıl bilgi sahibi olabilir? Bunlar aslında gerçekçi olmadığını gösteren durumlar. Aynı zamanda kişinin verdiği ifadelerde tamamen yalanlarla dolu bir ifade” diye konuştu. Güzel, gizli tanığın “DTK” iddialarını da yanıtlayarak, DTK’nin iki defa polis tarafından basıldığını, evraklarına el konulduğunu, el konulan evraklarda kendi isminin bulunmadığını söyledi. 

‘HEDEF BEN DEĞİL KÜRTLERDİR’

Volkan Bora ile çıkan fotoğraflarının 2017’de, Bora’nın yaşamını yitirmesinin ardından kolluğun eline geçtiğine işaret eden Güzel, fotoğrafların çekildiği dönemde kendisinin milletvekili olmadığını ve dokunulmazlığı bulunmadığını söyledi. Güzel, “Dosyaya dair benim ifademi alabilirlerdi, ama almayı tercih etmemişler. Çünkü dosya gerçekten hani içeriği boş, sadece fotoğraflardan oluşan ve sadece fotoğrafın suç olmayacağı bir dosya olduğu için, muhtemelen o dönem bu dosya açılmadı ve ben ifadeye çağrılmadım. Bana dair herhangi bir soruşturma dosyası açılmadı. Çünkü suç oluşturacak herhangi bir şey gerçekten de yoktu dosyada, fotoğraflar dışındaki fotoğraflar da suç olarak görülmediği için yapılmadı. Ama daha sonrasında milletvekili olduktan sonra bu dosyayı aslında soruşturma dosyasına çevirme gibi bir yönteme başvurdular. Çünkü orada aslında hedef ben değildim. Benim şahsım değil de hedef aslında partiydi, hedef aslında bugün Kürtlere yönelik yapılan bir saldırıydı” diye konuştu. 

‘YANLIŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM’ 

Güzel, “çözüm süreci” döneminde sadece kendisinin değil, birçok insanın yakınlarını görmeye gittiğini belirterek, “O dönemde devlet kendisi milletvekillerini, parti temsilcilerini çözüm süreci çerçevesinde gönderdi. Bir yandan İmralı Cezaevi’nde görüşmeler yapılırken bir yandan da Kandil’le görüşmeler yapıldı, bu süreçte ve bu çözüm süreci gerçekten devam etmiş olsaydı, bu çözüm süreci bitirilmemiş olsaydı belki biz bugün bu yargılamayı ihtiyaç bile duymayacaktık. Belki bugün bu ölümler olmayacaktı, belki benim arkadaşım hayatını kaybetmeyecekti, Çözüm Süreci olumlu sonuçlansa ve belki o fotoğraflar hiç gündem olmayacaktı, ama bu yapılan aslında Çözüm Süreci’ne yönelik yapılan bir saldırıdır ve ben o fotoğrafları inkâr etmiyorum. Ben o fotoğrafları ‘evet’ çektim, o kişi benim sözlümdü ve ben onu görmek için oraya gittim, çözüm sürecinde gittim, her insan gibi her bugün vicdanı olan bugün yüreği olan her insan gibi sevdiğim insanı görmeye gittim, yakınımı görmeye gittim. O yüzden ben bunu yanlış olduğunu da düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. 

Mahkemenin, tensiple birlikte duruşma gününü belirlemesi bekleniyor.