HDP’li Semra Güzel’in ilk duruşma tarihi belli oldu

HDP’li Semra Güzel’in ilk duruşma tarihi belli oldu
Yayınlama: 21.10.2022

Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in ilk duruşması 19 Aralık tarihi olarak belirlendi. 

Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra  gözaltına alınarak tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in duruşma günü belirlendi.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, Güzel hakkında hazırlanan iddianameye ilişkin değerlendirmesini bitirirken, duruşma hazırlık zaptı da tamamlandı. Güzel’in tutukluluğunun devamına hükmedildi ve yargılama için 19 Aralık günü belirlendi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, Güzel hakkında beyanda bulunduğu ve fotoğraftan teşhis ettiği iddia edilen “Ezel” adlı gizli tanığın, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Güzel hakkında 12 Ağustos 2018’de başlatılan soruşturmada ifade verdiği iddia edildi.

Gizli tanık “Ezel”in soruşturma tarihi olan 12 Ağustos 2018’den önce 3 Ağustos 2018’de Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü’nde savcı huzurunda ifade verdiği, fotoğraf teşhisi yaptığı kaydedildi. İddianamede, gizli tanığın iddialarına dayandırılarak, Güzel’in Koma Jinên Azad (KJA), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarına katıldığı kaydedildi. Ayrıca KCK’nin, “örgütsel potansiyeli olduğundan dolayı milletvekili olması için Güzel’e telkinlerde bulunduğu” iddia edildi. Ancak söz konusu “telkinin” nasıl ve kimlere yapıldığı belirtilmedi. 

BAĞLANTI TAHMİN ÜZERİNE KURULDU

İddianamede, Güzel’in PKK’li Volkan Bora ile fotoğrafı suçlama konusu yapıldı. İddianamede söz konusu fotoğrafla bağlantılı olarak; Güzel’in dosyanın şüphelilerinden Hasan Doymaz ile irtibatlı olduğu, Doymaz’ın “Adıyaman’da örgüt mensuplarına erzak temin eden örgüt yöneticilerinden olduğu” iddia edilen Hüseyin Doymaz’ın oğlu olduğu ve Volkan Bora’nın bir çatışmada hayatını kaybettiği belirtildi. İddianamede, söz konusu kişiler arasındaki bağlantı için “tahmin” yürütülerek, “Volkan Bora’nın da Adıyaman ili Akçalı köyü kırsalında öldürüldüğü, Semra Güzel ile Hasan Doymaz arasında herhangi bir akrabalık bağı bulunmadığı, Volkan Bora’nın Hasan Doymaz’ı aracı kılarak Semra Güzel ile irtibata geçmiş olabileceğinin değerlendirildiği…” ifadelerine yer verildi.  

İddianamede, Hasan Doymaz’ın, Volkan Bora’nın Güzel’in nişanlısı olduğu ve kendi telefonundan görüşme sağladığı yönünde ifade verdiği kaydedildi. Ayrıca Doymaz ile Güzel arasında 29 Nisan 2016 ve 30 Nisan 2017’de 25 kez HTS kaydı bulunduğu belirtildi. İddianamede, “Gizli tanık ve HTS kayıtları ve Hasan Doymaz’ın beyanları birlikte düşünüldüğünde Güzel’in Volkan Bora ve örgütle organik bağının bulunduğu, örgüt hiyerarşisi içinde yar aldığı, örgüt üyeliği suçunda aranan çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk şartlarının gerçekleştiği” diye kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra 2 Eylül tarihinde İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt üyeliği” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.