HDP’li Şevin Coşkun orman yangınlarını meclis gündemine taşıdı

HDP’li Şevin Coşkun orman yangınlarını meclis gündemine taşıdı
Yayınlama: 13.08.2021

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, ağustos ayında yoğunlaşan orman yangınlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Muğla, Antalya, Muş, Mersin, Dersim başta olmak üzere bir çok bölgede çıkan orman yangınlarının nedenleri, alınan önlemlerin yeterliliği, meydana gelen can kayıplarının ve maddi zararlarını, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

HDP’li Coşkun’un soru önergesi şöyle:

28 Temmuz’dan beri Muğla, Antalya, Muş, Mersin, Dersim bölgeleri başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde 127 orman yangını çıkmış hâlâ 8 orman yangını, özellikle havadan müdahale araçları ve gerekli diğer ekipman yetersizliğinden ötürü kontrol altına alınamamış ve söndürülememiştir. Bu durum büyük tahribatlar yaratmakla birlikte can kayıplarına neden olmuştur. Ormanlara zarar vermek anayasal suç kapsamında yer almaktadır. Ormanlar birer yaşam alanıdır. Dolayısıyla bu alanlar turistik bölgelerde  için ranta açılmayacağı gibi başka yerlerde de güvenlik bölgesi adı altında yakılarak tahrip edilemez. Orman yangınlarına yol açan, yangınların önlenmesini engelleyen kişi ve kurumlar mutlaka yaptırıma tabi tutulmalıdır. Ormanlar ve ülkede bulunan diğer doğal yaşam alanları korunmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. İklim değişikliğinin getireceği olası afetlere yönelik herhangi bir eylem planınız var mıdır? Var ise güncel durumu nedir ve kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
  • Orman yangınlarına müdahale konusunda tespit edilen yetersizlikler nelerdir? Söz konusu eksikliklerin giderilmesi için sorumluluklarını yerine getirmeyen kişiler hakkında hukuki bir işlem başlatıldı mı?
  • Yangınlara havadan müdahale amacına uygun, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki uçak ve helikopter sayısı kaçtır? Uçak ve helikopter ihtiyacı var mıdır? Bu ihtiyacı gidermek için bir çalışmanız var mıdır?
  • Orman yangınlarını havadan müdahale etmek için, Tarım ve Orman Bakanlığı ile özel şirketler arasında yapılan sözleşme şartnamesinin kapsamı nedir? Bu kapsam dışında tutulan bölgeler var mıdır? Var ise bu bölgeler hangileridir?
  • 1990-2021 yılları arasında başta Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Bitlis, Muş, Bingöl ve Dersim bölgeleri olmak üzere, güvenlik bölgesi adı altında  ormanların yakıldığı iddialarının gerçekliği nedir? Bu iddialar doğru ise bu gerekçe ile kaç hektar ormanlık alanlar yakılmıştır? Bu gerekçe ile orman yangınlarına neden olduğu için hakkında soruşturma açılıp yaptırıma tabi tutulan kişi sayısı kaçtır?
  • Güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerdeki orman yangınlarına yerden müdahale geç ve yetersiz kalınıyor mu? Geç kalındıysa gerekçesi nedir ve buna karşı ne tür tedbirler alınmaktadır? Söz konusu yangınlara havadan müdahale yapılıyor mu?
  • Muş’a bağlı Şenyayla ve Dersim bölgelerinde çıkan yangınların son durumu nedir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.