HDP’li Şevin Coşkun’dan Sağlık Bakanı’na: Karslı yurttaşlar sağlık hizmetine erişemiyor

HDP’li Şevin Coşkun’dan Sağlık Bakanı’na:  Karslı yurttaşlar sağlık hizmetine erişemiyor
Yayınlama: 11.11.2022

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Kars merkezde ve ilçelerde yurttaşların sağlık hizmetine erişemediğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı, Sağlık Bakanı Koca’ya soru önergesi sundu.

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kentte ve ilçelerinde sağlık hizmetine erişimde çok sayıda sorunun yaşandığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Coşkun, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği önergede “Kars’ta doktor eksikliği ne zaman giderilecek?” diye sordu.  

“BÖLÜMLERİN BİRÇOĞUNDA DOKTOR YOK”

Kars’ta, hastanelerde doktor eksikliği ve yatakların yetersiz olduğunu söyleyen Coşkun, “Kars’ta yurttaşlar, yaşanan doktor ve yardımcı sağlık personeli eksikliği ile tıbbı cihaz yetersizliği nedeniyle sağlığa erişememektedir. Kars merkezde bulunan Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Harakani Devlet Hastanesi’nin birçok bölümü doktor eksikliği nedeniyle hizmet vermemektedir.  Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde cildiye, fizik tedavi, psikiyatri, nöroloji bölümlerinde doktor hiç bulunmamakta ve radyoloji bölümünde sadece bir doktor mevcuttur. Doktorların bulunmadığı bölümlerde hizmet hiç verilmezken radyoloji uzamanın eksikliği nedeniyle çekilen tomografilerin sonuçları da geç verilmektedir. Harakani Devlet Hastanesi’nde ise kulak burun boğaz, kalp damar cerrahisi, cildiye, göğüs hastalıkları, cildiye, nöroloji, ortopedi, plastik ve çocuk cerrahisi bölümlerin birçoğunda doktor bulunmamakta veya sadece bir doktor mevcuttur. Ayrıca hastanede yatak yetersizliği olduğu gibi anjiyo ünitesinde de ciddi sorunlar bulunmaktadır.”

“EKSİKLERİN GİDERİLMESİ ELZEMDİR”

Coşkun, “Kars’ta yaşanan doktor eksikliği nedeniyle yurttaşlar; randevu alamamakta, sağlığa erişimde zorluklar çekmekte, Erzurum başta olmak üzere diğer çevre illere sevk edilmektedir. Kentte yaşanan yoksulluk, işsizlik ve ağır kış koşulları da göz önünde bulundurulduğunda sağlığa erişim hakkı daha da zorlu bir hal almaktadır. Yurttaşların maddi ve manevi zarar görmesine yol açan kentteki doktor eksikliğinin giderilmesi elzemdir” dedi.

Coşkun, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

  1. Kars’ta bulunan Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Harakani Devlet Hastanesi’nde yaşanan doktor eksikliğine ilişkin bilginiz var mıdır? Var ise gerekçesi nedir?
  2. Kars’ta bulunan hastanelerde yaşanan doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli ile tıbbi cihaz eksikliği ne kadardır? 
  3. Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Harakani Devlet Hastanesi başta olmak üzere kentteki hastanelerde; doktor ve tıbbi cihaz eksikliği nedeniyle hizmetin verilmediği veya hizmetin aksadığı bölümler hangileridir?
  4. Son iki yılda Kars’tan başka illere sevk edilen hasta sayısı kaçtır? Sevklerin gerekçesi nedir?
  5. Kars’ta yurttaşların daha erken randevu alarak kısa sürede muayene olmaları ve sağlık haklarından iyi derecede yararlanabilmeleri için bir çalışmanız var mıdır?