HDP Milletvekili Remziye Tosun, Amed’te uyuşturucunun yaygınlaştığı ve çetelerin silahlandığına işaret ederek, Meclis’e araştırma önergesi sundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Amed’te artan uyuşturucu kullanımı ve ticaretinin araştırılması, sorumluların tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis’e araştırma önergesi sundu. Önergede, Amed’te 17 Ekim’de yaşanan olaya işaret edilerek, “Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Rihan Parkta dershane öğrencileri ile bir grup arasında kavga çıkmış, madde bağımlısı olduğu iddia edilen grubun bıçaklı saldırısı sonucu bir öğrencinin yaşamını yitirdiği basına yansımıştır. Diyarbakır Valiliği ise konunun madde bağımlılığı ile ilgili olmadığı açıklamasını yapmıştır. Ancak mahalle sakinleri madde bağımlısı olan kişilerin parkları mesken edindiği ve bu durumdan endişe duyduklarını belirtmiş, ayrıca bu tür olayların sık sık yaşandığı ve denetim yetersizliğinin bulunduğu beyan etmiştir” ifadelerine er verildi. 

‘ÇOCUKLARI TORBACI YAPIYORLAR’

Amed’te artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekilen önergede, “Son yıllarda Diyarbakır’da özellikle metamfetamin gibi sentetik uyuşturucu madde kullanımı arttığı basında yer almıştır. Diyarbakır’da özellikle yoksul kesimin yaşadığı yerlerde yaygın olan madde kullanımına ilişkin bir mahalle muhtarı ‘Sorunu dile getirdiğimizde emniyet çağırıyor. Şehre yönelik olumsuz algı oluşturuyorsunuz diyerek öyle bir şey yok diyorlar. Ama var. Ne kadar işsiz çocuk varsa bu işe bulaşıyor. Bu çocukları torbacı yapıyorlar. Onlar da hem satıyor hem de kullanıyor. Çünkü kolay para onlar için. Ne ettiysek bu sorun çözülmüyor’ diyerek açıklamıştır” ifadelerine yer verildi. 

‘UYUŞTURUCU ÇETELER SİLAHLANDI’

Önergede, kentteki uyuşturucu kullanımı ve bu konudaki iddialara da yer verilerek, şunlar belirtildi: “Dolayısıyla bu durum kamuoyunda yeterince önlem alınmadığı izlenimi uyandırmaktadır. Diyarbakır’da madde kullanımının 10 yaşa kadar düştüğü, çetelerin büyüdüğü ve silahlandığı iddia edilmektedir. Yine dava dosyalarında madde kullanımına ilişkin dosyalarda artış yaşandığı ve yargılandığı davanın duruşmasına madde kullanarak gelen yurttaşların olduğu da ifade edilmektedir. Ayrıca Diyarbakır’da 2015 yılından beri yapılması planlanan, ancak durdurulan şehir hastanesi inşaat arazisinde alkol ve madde bağımlılarının bulunduğu, çevre sakinlerinin ilgili kurumlara defalarca başvuru yaparak güvenlik sağlanması için girişimlerde bulundukları ancak sonuç alamadıkları basında yer almıştır.” 

MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

Önergede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uyuşturucu ticaretine ilişkin paylaştığı bilgilere işaret edilerek, “İçişleri Bakanı’nın ‘Haftada ortalama 5 bin uyuşturucu satıcısını veya imalat yapanı gözaltına alıyoruz. Daha dün Diyarbakır’da 1900 kilonun üzerinde esrar ele geçirildi. Gençlerimizi bu illete bulaştırmaya çalışanlara müsamaha göstermeyeceğiz.’ şeklinde açıklamasında yer alan veriler durumun vahametini göstermektedir. 11 Ekim 2022 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) çalışan Albayrak Grubu’na ait cenaze aracında 144 kilo 550 gram esrar taşırken Adana’da yakalanan iki kişi ile onlara Diyarbakır’dan esrarı veren bir zanlının ifadeleri basına yansımıştır. Söz konusu ifadeler ‘Eğer Diyarbakır’a giderseniz esrar gelecek; ihtiyacı olan varsa bu işi yapabilir. Diyarbakır’a gideceğiniz zaman beni ara, istersen o kişinin numarasını veririm’ şeklinde yansımıştır. Uyuşturucu madde ticaretinin bu kadar yaygın olması kullanımının da ulaşılabilir olduğunu göstermektedir. Diyarbakır’da artan madde kullanımı ve ticaretine karşı mücadelenin etkin yürütülmesi, bu konuda şikâyetlerin dikkate alınması elzemdir. Dolayısıyla Diyarbakır’da uyuşturucu madde kullanımının sebeplerinin araştırılması, sorumluların tespit edilmesi, gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir” diye kaydedildi.