HDP’nin deprem önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

HDP’nin deprem önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi
Yayınlama: 28.02.2023

HDP’nin, depremin idari ve siyasi sorumluluğunun açığa çıkartılması amacıyla verdiği genel görüşme önergesinin gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu, Mereş merkezli depreminin idari ve siyasi sorumluluğunun açığa çıkartılması amacıyla Meclis Başkanlığı’na genel görüşme önergesi verdi. HDP, önergesinin diğer önergelerin önüne alınarak Genel Kurul’un bugünkü birleşiminde görüşülmesini önerdi

Ögeye ilişkin söz alan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir,  “Kendi yapmadığınız yardımı yapan gönüllüleri, kurumları, siyasi partileri engellediniz. Alanda bağımsız haber yapan gazetecileri tehdit ettiniz, kriz koordinasyon merkezlerine kayyum atadınız. Deprem anında bir umut olan Twitter’ı kapattınız, insanlar sağken, çığlık çığlığayken ne yapıyordunuz? Sela okutuyordunuz. Bence bunda gülünecek bir durum yok, utanılacak bir durum var. 11 ilde  doğal afet yaşandı ama bu afeti, zamanında müdahale etmeyen AKP bir insani felakete dönüştürdü” dedi.

‘HESAP SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Binlerce insan kurtarılabilecekken, AKP tarafından kurtarılamadığını belirten Taşdemir, “İnsanları deprem öldürmedi, insanları AKP’nin yarattığı rant düzeni öldürdü, yolsuzluk öldürdü, talan öldürdü, yalan öldürdü, içini boşalttığı, arpalığa dönüştürdüğü, liyakatsizleştirdiği kurumların beceriksizliği öldürdü. Bir kez daha enkaz altında kalmamak için AKP iktidarından hesap sormaya devam edeceğiz. İnsanları enkaz altından kurtarmadığınız gibi, ölen insanların cenazelerini sokakta bıraktınız, hastane morglarında bıraktınız, kefensiz defnettiniz. Refakatsiz çocukları cemaatlerin, derneklerin, kişilerin insafına terk ettiniz” ifadelerini kullandı.

HDP’nin depremin idari ve siyasi sorumluluğunun açığa çıkartılması amacıyla verdiği genel görüşme önergesinin gündeme alınması önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.