HDP’nin ihraç ettiği Belediye Başkanının korumaları HDP’li meclis üyelerine saldırdı

HDP’nin ihraç ettiği Belediye Başkanının korumaları HDP’li meclis üyelerine saldırdı
Yayınlama: 08.01.2023

HDP’nin ihraç ettiği Doğubayazıt Belediyesi Başkanı Yıldız Acar’ın korumaları yolsuzluğu meclis gündemine taşıyan Belediye meclis üyelerine saldırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 11 Temmuz 2020 tarihinde “parti programlarına ters düştüğü ve halktan gelen şikayetler üzerine” Doğubayazıt Belediyesi Başkanı Yıldız Acar’ı ihraç etmiş, tüm ilişkilerinin kesildiğini açıklamıştı. İlçede görevine devam eden Yıldız Acar ve akrabalarının adı bir çok kez yolsuzluk ve rüşvetle anıldı. 

Belediye binasında yapılan toplantıda, HDP’li meclis üyesi Muhammed Çamlıbel daha önce belediye tarafından satın alınan 350 dönümlük arsanın kent ormanı için satın alındığını sonrada bazı kişilere 25 yıl için bedelsiz olarak kiraya verilmek istenmesine itiraz etti. Yaşanan tartışmalar üzerine Belediye Başkanı Acar korumalarına talimat vererek Çamlıbel’li toplantı salonundan çıkarmak istedi.

KENT ORMANI OLACAKTI

Doğubayazıt işçe merkezine 8 kilometre uzakta Hasankeyf mahallesinde olan 350 dönümlük arsa önce değerinin çok üstünde 10 milyon 150 bin TL’ye satın alındı. 2021 yılında satın alınan arazide hiç işlem yapılmazken Belediye Başkanı Yıldız Acar, araziye 80 fabrikanın yapılacağını iddia ederek bazı iş insanlarına 25 yıllığına bedelsiz kiraya verilmesini istedi. Kiralama işlemine itiraz eden HDP’li meclis üyesi Muhammed Çamlıbel, iddiaların asılsız olduğunu, 350 dönümlük araziye 80 fabrikanın kurulmasının mümkün olmadığını ve işin içinde bir yolsuzluk olduğunu söyledi.

KORUMALARI YİNE SALDIRDI

Yaşanan tartışmalar sırasında korumalarına talimat veren Belediye Başkanı Acar, HDP meclis üyesi Muhammed Çamlıbel’i toplantı salonundan çıkarttırmak istedi. Çamlıbel’in itiraz etmesiyle salonda arbede yaşandı. Acar’ın korumaları daha öncede HDP’li üyelere saldırarak bıçakla yaralamış ve haklarında görülen kasten yaralama davaları sonunca haklarında 5’er yıl hapis cezası verilmişti.

NE OLMUŞTU?

HDP 11 Temmuz 2020 tarihinde “parti programlarına ters düştüğü ve halktan gelen şikayetler üzerine” Doğubayazıt Belediyesi Başkanı Yıldız Acar’ı ihraç etmiş, tüm ilişkilerinin kesildiğini açıklamıştı. İlçede görevine devam eden Yıldız Acar ve eniştesi yolsuzluk ve rüşvet almakla suçlamıştı. İlçede müteahhit olan Mehmet Rahim Konyar, belediye tarafından kendisinden rüşvet istendiğini belirterek savcılığa başvurdu. Başvuru üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Yıldız’ın yakın koruması ve aynı zamanda eniştesi olan Ahmet Beyter tutuklandı.

Kendi adına bir bina inşaa etmek isteyen Mehmet Rahim Konyar, tüm girişimlerine rağmen belediye tarafından ruhsat verilmediğini belirterek, sosyal medya hesabından bir video paylaştı. Videoda, Belediye Başkanı Yıldız Acar’ın ve eniştesinin kendisinden rüşvet istediğini anlatan Konyar, rüşvete dair videoların da kendisinde mevcut olduğunu söyledi. Konyar, Ahmet Beyter’in Acar’ın talimatıyla kendisinden rüşvet istediği ana ait görüntüyle Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığına giderek suç duyurusunda bulundu.

Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Beyter, “görev başında rüşvet almak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. (İdris Yayla)