HDP’nin Kobanê için verdiği araştırma önergesi reddedildi

HDP’nin Kobanê için verdiği araştırma önergesi reddedildi
Yayınlama: 15.10.2020

HDP’nin Kobanê eylemleri sırasında yaşanan olayların aydınlatılması amacıyla verdiği araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 6-8 Ekim 2014 tarihinde Kobanê eylemleri sırasında yaşanan ölümler, yaralama ve kamu malına zarar verilmesi ile ilgili faillerin bulunup bulunmadığı, haklarında yargı sürecinin başlatılıp başlatılmadığının aydınlatılması için Meclis araştırması istedi.

Genel Kurul’a sunulan önergenin gerekçesinde, DAİŞ’in Kobanê’de işlediği insanlık dışı suçların kamuoyunda büyük endişeler yarattığı hatırlatıldı. Önergede, “Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, dünyanın dört bir yanından gerek siyasi, gerekse sivil toplum kuruluşlarınca çağrılar yapılmış ve Kobani halkına yardım talebi dile getirilmiştir. IŞİD’in Kobani’de ortaya koyduğu vahşetin sona erdirilmesine ve can kayıplarının engellenmesine dönük olarak insani koridorun açılması talepleri ile yurttaşlar, anayasal güvence altında olan protesto hakkı bağlamında 25 Eylül’den itibaren farkındalık yaratmaya çalışmıştır. Diğer yandan partimiz de konuya dair dönemin başbakanı ve ilgili bakanları ile görüşmeler gerçekleştirmiştir Cumhurbaşkanı tarafından yapılan ‘Kobani düştü, düşecek’ açıklamasının hemen ardından olayların hızlanması ve kontrolden çıkmış olması genel konsensüstür” denildi.

‘FAİLLER KORUNUYOR’

Kobanê eylemleri sırasında yaşananların hala aydınlatılmadığına dikkat çekilen önergede, şu ifadeler yer aldı: “Öte yandan böylesi büyük bir toplumsal hadisede yargı sürecinin hiç işletilmemiş olması ise son derece çarpıcıdır. Yaşanan onlarca ölüm vakasına rağmen bugüne değin yalnızca 5 olaya ilişkin soruşturma başlatılmış ve bunlardan üçü davaya konu olmuştur. Söz konusu durumun hukukta ikili bir uygulamanın olduğuna dair genel kanıyı pekiştirmesi bir yana, Kobani protestoları esnasında yaşamını yitiren diğer yurttaşların ölüm süreçlerine dair bir çalışma yürütülmemesi ve yargı sürecinin başlatılmamış olması; olayın failleri arasında paramiliter güçlerin olduğuna ve olayların hız ve yönünü değiştirdiğine dair kuvvetli ipuçları barındırmaktadır.  Protestolar esnasında meydana gelen ölümlerde dahli olanların korunduğuna dair kaygıları da güçlendiren bu ipuçlarının ortaya çıkarılması ve yargı süreçlerinin neden işletilmediğin izahı tüm kamuoyunun ortak beklentisidir.”

Oylamaya sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.