ADANA – HDP Yüreğir ilçe binasına saldırgan 3 kişi, haklarında açılan davanın duruşmasında çelişkili ifadeler kullandı. Sanıklardan Mahmut Kendirci, HDP Diyarbakır il binası önünde bekletilenlerden etkilenerek saldırıyı yaptıklarını iddia etti.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Merkez Yüreğir ilçe binası 16 Şubat’ta saldıran Suriyeli Ammar Hasan ile Beşşar Elali ve Mahmut Kendirci hakkında “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme”, “Siyasi partilere veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme” ve “Örgüt adına suç işlemek” gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması Adana 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Duruşmaya, tutuklu sanıklar Hasan, Elali ve Kendirci ile avukatlar ve HDP Hukuk Komisyonu, ÖHD ve İHD avukatları ile HDP Antalya milletvekili Kemal Bülbül, HDP Adana İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin kısa özetinin okunması ile başlayan duruşmada sanıklar savunma yaptı. Beşşar Elali, hazırlık aşamasındaki ifadelerinin bir kısmını kabul etmediğini, daha önce HDP Yüreğir İlçe Örgütü civarında darp edilerek bıçaklandığını, olayı bu nedenle yaptığını iddia etti. Sanıklardan Kendirci’yi tanımadığını, kendisine video izlettirmediğini, bir araya gelmediklerini ve saldırıyı tek başına yaptığını ileri süren Elali, “Çok pişmanım, kaç adet molotof kokteyli attığımı bilmiyorum. 2 el ateş açtım. Biri yere biri de havaya” dedikten sonra fenalaştı. Sanık bunun üzerinde salondan çıkarıldı.

Elali’nin aksine olayı beraber yaptıklarını belirten sanık Kendirci ise, herhangi bir yerden talimat almadıklarını ileri sürdü. 6 yıl önce Anadolu Mahallesi’nde bir polisin öldürülmesi ve İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla HDP Diyarbakır il binası önünde bekletilenlerden etkilenerek saldırıyı yaptıklarını savundu.  

HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukat Mehtap Sert, sanıkların HDP’ye saldırıyı planladıklarını, hedef gözettiklerini için suçtan zarar gördüklerini belirterek, “Katılma talebinden bulunuyoruz. Ayrıca TCK 314/2, 309, 114/2, 77, 309, 302 maddesinde de suç duyurusunda bulunuyoruz. Burada örgütsel bir yapı var” dedi. 

ÖHD’den avukat Mehdi Zana Akkaya ise davaya müdahil olma talebinde bulundu. 

‘TALEPLER REDDEDİLDİ’

Sanık avukatları ise olayın münferit olup, örgütsel bir bağlantının olmadığını iddia ederek,  tahliye talebinde bulundu. Savcı, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini, müşteki avukatlarının “siyasi partilere veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme” suçundan davaya katılım taleplerinin kabul edilip, diğer taleplerinin reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, savcının talebini kabul ederek, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 3 Ağustos’a erteledi.

‘TÜM İNSANLIĞA SALDIRI’

Duruşma sonrası adliye önünde basın açıklaması yapıldı. HDP’li Bülbül, parti binasına saldırının insanlığa karşı bir suç olduğunu belirterek, “Bu saldırı Süleyman Soylu zihniyeti altında yapılmıştır. Ve tanık diye getirilenlerin salona girdiği esnada’ güvenlik gücü’ adı altında kim olduğu belli olmayan şahısların da oraya girip fiziki ve psikolojik tahakküm yaratmaya çalışmaları da bu davanın seyrinin nasıl olduğunu göstermiştir. Bunların oraya girme hakkı yoktur yargıç, yanlış yapmıştır, çıkarması gerekiyordu” dedi.

NE OLMUŞTU?

HDP Adana Merkez Yüreğir İlçe Örgütü binası 16 Şubat gecesi Suriyeli Ammar Hasan ile Beşşar Elali ve Siirt nüfusuna kayıtlı Mahmut Kendirci, tarafından silahlı ve patlayıcı madde saldırısına uğradı. Saldırı anı ve sonrasına ait 2 farklı işyeri güvenlik kamera görüntüsünde saldırganların rahat tavırları dikkati çekti. Çukurova Caddesi üzerinde bulunan HDP Yüreğir İlçe Örgütü binasının hemen yanındaki işyerine ait güvenlik kamera görüntüsünde 3 saldırganın binanın hemen karşısında bulunan Asri Mezarlığı içine girerek, oradan 3 adet molotof kokteyli attığı, birinin bina içine girdiği, diğerinin binaya asılı pankartta, öbürünün ise caddeye düştüğü görüntülere yansıdı.