Helikopterden atılan köylülerin haberini yapan gazeteciler tutuklandı

Helikopterden atılan köylülerin haberini yapan gazeteciler tutuklandı
Yayınlama: 09.10.2020

Helikopterden atılan köylülerin haberini yaptıkları için Van’da gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala hakkında tutuklama kararı verildi.

Gazete dağıtıcıları Şükran Erdem ve Fehim Çetiner ise serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala hakkında tutuklama kararı verildi.

Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem ise, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.

‘KOVUŞTURMAYA YER YOK’ DENİLEN DOSYA SORUŞTURMA KONUSU YAPILDI 

Savcılık sorgularında Adnan Bilen’e haber kaynakları ile yaptığı kimi telefon görüşmelerine dair tape kayıtları soruldu. 2018 yılında yargılanıp, “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verilen dosyası, yeniden soruşturma konusu yapılan Bilen’in Servet Turgut ve Osman Şiban’ın askerler tarafından helikopterden atılmasına ilişkin yapılan haberi valilik tarafından bu konuda getirilen yasak kararından önce paylaşması da suç sayıldı. 

HABER NOTLARI VE GÖRÜŞMELER SUÇ SAYILDI

Jinnews muhabiri Şehriban Abi ile gazeteci Nazan Sala’ya da savcılık sorgularında yine haber kaynakları ile yaptıkları telefon görüşmeleri ile haber notları soruldu. 

Whatsapp ihbar hattına yapılan bir ihbardan gözaltına alındığı anlaşılan eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem’e ise, bazı kişilerle yaptığı Whatsapp görüşmeleri soruldu.

SUÇ: DEVLET ALEYHİNE TOPLUMSAL OLAYLARI HABER YAPMAK!

Savcılık tarafından haber kaynakları ve notları “suç” kapsamında sokulan gazetecilerin “Şüphelilerin CMK 135 kapsamında dinleme yapıldığı yüne şüphelilerin ikametgahlarında ve iş yerlerinde arama ve el koyma işlemlerin yapıldığı, şüphelilerin tape kayıtları, dijital materyaller incelediğinde şüpheliler hakkında KCK’nın ideolojik alan yapılanmasına bağlı basın komitesinde belirtildiği üzere ‘silahlı terör örgütü’ PKK/KCK lehine ve devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaparak veya röportaj ile KCK doğrultusunda örgütün perspektif ve talimatları ile kamuoyunda ajite ve propaganda yaptıkları yine şüphelilerin örgüte müzahir haber sitelerinde örgüt ve taraftarları sempatizanları lehine ajitasyon ve propaganda yaparak örgütün talimatı doğrultusunda hareket ettikleri, dosyadaki tüm deliler birlikte değerlendirildiğinde şüphelilerin ‘PKK/ KCK silahlı terör örgütünün’ faaliyetleri içerisinde sürekli yer alarak örgütün emir ve talimatları doğrultusunda hareket ettikleri, bu suretle şüphelilerin örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde yer alarak örgüt adına faaliyetlerde yer alarak, örgütle organik bağ kurdukları anlaşıldığı, şüphelilerin süreklilik çeşitlilik ve yoğunluk gösterilen eylemler üzerine atılı ‘silahlı terör örgütünün’ üye olmak suçunu işledikleri anlaşılmakla, şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesini çarlığını gösteren olguları tutuklama nedenin bulunduğu anlaşılmakla, şüphelilerin atılı suçları vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumundan kaynaklı” değerlendirmesi ile tutuklanmaları talep edildi.

Gazetecilere yönelik soruşturmayı yürüten savcı İsmail Köker, Çatak ilçesi kırsalında 11 Eylül günü operasyona çıkan askerlerce gözaltına alınmalarının ardından bindirildikleri helikopterden atılmaları üzerine Servet Turgut’un yaşamını yitirdiği, Osman Şiban’ın ise ağır yaralandığı olayla ilgili kolluk görevlileri hakkında açılan soruşturmayı yürüten isim aynı zamanda. (Mezopotamya Ajansı)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.