Hesen Koçer: 2014’te kaçan KDP, hangi yüzle Şengal’e dönecek?

Hesen Koçer: 2014’te kaçan KDP, hangi yüzle Şengal’e dönecek?
Yayınlama: 03.10.2021

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Koçer, KDP özel güçlerinin Şengal’e girme girişimine tepki göstererek, “2014’te Şengal’i bırakıp kaçan KDP, hangi yüzle Şengal’e dönecek?” diye sordu.

Irak Hükümeti ve Kürdistan Demokrat Parti’si (KDP) arasında 9 Ekim 2020’de “Şengal Anlaşması”nın imzalanmasının ardından Êzidîlere yönelik baskı ve saldırılar arttı. Bir yandan Bağdat ve Hewlêr’in tehditleri, diğer yandan Türkiye’nin hava saldırılarının sürdüğü Şengal’de, bu kez KDP silahlı müdahale girişiminde bulundu. Ancak bu girişimler, halkın direnişiyle püskürtüldü. KDP’nin bu girişimlerin dair Fırat Haber Ajansı’na konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Koçer, “Başûrê Kürdistan’da KDP, Rojava’da da ENKS Kürt soykırım planlarını pratiğe geçiriyor” dedi. Koçer, DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırılarında KDP’nin Şengal’den geri çekilmesini hatırlatarak, “2014’te Şengal’i bırakıp kaçan KDP, hangi yüzle Şengal’e dönecek? Şengal halkı KDP’yi nasıl kabul etsin? Tüm saldırılara karşı sonuna kadar Şengal halkı ve öz yönetiminin yanındayız” dedi.

KOMPLONUN YILDÖNÜMÜ

Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıların Şengal ve Kuzey Doğu Suriye’ye uzandığını belirten Koçer, saldırıların “Kürt soykırımı konseptinin” parçası olduğunu söyledi. 9 Ekim’in PKK Lideri Abdulah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan uluslararası komplonun yıldönümü olduğuna dikkat çeken Koçer, “9 Ekim yaklaşıyor. O yüzden harekete geçtiler. 9 Ekim, Kürt halkı için birçok kötü olayın yaşandığı bir tarih. 2019’da ise aynı gün Serêkaniyê ve Girê Spî’ye işgal saldırıları yapıldı. Türk devleti Kürt soykırımı siyaseti yürütüyor” diye konuştu.

HEDEF KÜRT KAZANIMLARI

Saldırılarda KDP’nin rolüne değinen Koçer, “ “Bu yapılanlar KDP eliyle Türk devletinin komplo ve provokasyonlarının pratiğe geçmesidir. KDP, Şengal’e güç gönderme yerine, Türkiye ile hareket ettiği için Kürt halkına özeleştiri vermelidir. Êzidî halkımız bunları unutmamalıdır. 3 Ağustos 2014 pratiğini unutmamalıdır. KDP güçleri halktan önce nasıl Şengal’den kaçtığını unutmamalıdır. KDP sanki kaçmamış gibi Şengal’i ele geçirmek istiyor. Şengal halkının bunu kabul etmesi mümkün mü? Şengal halkı bunu kabul etmez” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN PLANLARI

Kürt halkına çağrıda bulunan Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şengal’e, Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırıların hepsi Türk devletinin planıdır. Kürtleri soykırımdan geçirmek istiyorlar. Buna destek veren de KDP’dir. Kürt halkı bunları iyi bilmeli ve yol vermemelidir. Başûrê Kürdistan halkımız bu hainlere karşı durmalıdır. Şimdi Başûrê Kürdistan’a dönük bir saldırı olursa, KDP direnemez. Paralarını alıp kaçarlar. Halkı katliamla yüz yüze bırakırlar. Gerçek budur. DAİŞ saldırdığında durmadılar, kaçtılar. Tarih bu gerçeği gösterdi.” (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.