Kanun teklifi, Zolgensma adlı ilacın SGK kapsamında ücretsiz ve koşulsuz olarak, 2 yaşından küçük veya 21 kilodan az olan tüm tip SMA hastalığının tedavisinde kullanılmasını amaçlıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastaları ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi verdi. Kanun teklifi, Zolgensma adlı ilacın yurt dışından getirilerek SGK kapsamında ücretsiz ve koşulsuz olarak, 2 yaşından küçük veya 21 kilodan az olan tüm tip Spinal Müsküler Atrofi hastalığının tedavisinde kullanılmasını amaçlıyor.

14/5/1928 tarihli ve 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununa geçici madde eklenmesine ilişkin kanun teklifinde Hüda Kaya gerekçesini şöyle sundu:

“2,4 MİLYON DOLARLIK İLAÇ”

“SMA’nın tedavisi için şimdiye kadar geliştirilen ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay alan üç tip ilaç var: Zolgensma, Risdiplam ve Türkiye’de kullanılan Spinraza.

“Türkiye’de de SGK kapsamında olan tek SMA ilacı Spinraza adlı ilaç destekleyici tedavi özelliği taşıyan, ömür boyu birkaç ayda bir omurilikten enjekte edilmesi gereken bir ilaç. Spinraza, hastalığı kalıcı olarak tedavi etmiyor sadece belli ölçülerde gerilemeyi durduruyor. Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu tarafından alınan kararlar gereği Spinraza çocuklara belirli kriterlerin karşılanması takdirinde uygulanıyor. Spinraza’nın ilk dozları hiçbir kriter talep edilmeden çocuklara verilse de sonraki aşamalarda nörolojik ve fizik tedavi testleri sonucunda CHOP-INTEND skor tablosuyla değerlendirilerek ilaca devam edilip edilmeyeceğine karar veriliyor. Hastada ilacı her aldığında mutlaka fiziksel olarak bir gelişim göstermesini bekliyorlar. İlacın doğrudan bir etki göstermemesi durumunda yani hasta bir gelişim gösteremezse ilaç kesiliyor.

“ABD’de FDA’nın (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) 2019’da, Avrupa’da EMA’nın (Avrupa İlaç Ajansı) geçtiğimiz aylarda onayladığı Zolgensma adlı ilaçla yapılan gen tedavisi ise kalıcı, tamamen iyileşmeye varan sonuçlar alınmasını sağlıyor. Amerikan Nöroloji Akademisi’ne göre SMA ilaçlarının etkililik karşılaştırması Zolgensma %95, Risdiplam %88, Spinraza %61 şeklinde. Bunlardan en pahalısı ise 2019 yılında piyasaya çıkan ve 2,4 milyon dolarlık bedelle ABD tarihinin hatta dünya tarihinin en pahalı ilacı olarak bilinen Zolgensma.

“ÇOĞU AİLE YURT DIŞI YOLUNU SEÇİYOR”

“Zolgensma’nın damardan bir sefer uygulanması ömür boyu yeterli oluyor. Hastalar ilacı bir sefer, bir saatlik bir uygulamayla damardan alıyor. Sonrasında yürüme, yutkunma hatta normale yakın bir yaşam sürme şansı oluyor. Türkiye’de çoğu aile çocuklarını bu ilaç ile tedavi ettirebilmek için yurtdışı yolunu seçiyor. Aileler Zolgensma’ya ulaşmak istiyor çünkü bu ilaç ömür boyu kullanılmak zorunda olan Spinraza’nın aksine tek seferlik. Türkiye’de bulunmayan ve uygulanabilmesi için çocuğun 2 yaşından küçük veya 21 kilodan az olması gereken Zolgensma’ya ulaşmak için aileler kendi imkanlarıyla kampanya düzenliyor.

“Bahse konu olan bu kanun teklifi, Zolgensma adlı ilacın yurtdışından getirilerek SGK kapsamında ücretsiz ve koşulsuz olarak, 2 yaşından küçük veya 21 kilodan az olan tüm tip Spinal Müsküler Atrofi hastalığının tedavisinde kullanılmasını amaçlamaktadır.”