Avrupa’nın en çok arananlar listesinde bulunan uyuşturucu kaçakçısı Bruno Carbone Roma’da havalimanında tutuklandı. Yetkililer Carbone’nin hangi ülkeden iade edildiğini açıklamadı. HTŞ ise mafya lideirinin İdlib’de yakalandığın iddia etti.

Türkiye’nin adının geçtiği uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ve mafya haberlerine bir yenisi eklendi. Avrupa Polis Teşkilatı Europol’un en çok arananlar listesinde bulunan İtalyan mafya lideri ve uyuşturucu kaçakçısı Bruno Carbone’nin, Suriye’nin İdlib vilayetinde yakalanıp Roma’ya iade edildiği öne sürüldü. İddiaya göre Carbone, 2003’te İtalya’dan firar etmesinin ardından Avrupa kentleri ve Türkiye’de yaşadı, sonrasında da İdlib’e geçti.

Carbone, Napoli mafyası Camorra adına uyuşturucu ticareti yapan ve Ağustos 2021’de Dubai’de yakalanan İtalyan mafya lideri Raffaele Imperiale’nin sağ kolu olarak biliniyor.

Napoli polisinden yapılan açıklamaya göre de, salı gecesi Roma’daki Ciampino Havalimanı’nda, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı gerekçesiyle Sicilya’da hakkında verilen 20 yıllık hapis cezası uyarınca tutuklandı. Polis açıklamasında, Carbone’nin İtalya’ya nereden getirildiğine dair ayrıntı verilmedi.

‘ŞAM’IN KONTROLÜNDEKİ BÖLGELERE GEÇMEK İSTİYORDU’

İtalyan basını, Carbone’nin Dubai’de yakalandığını yazdı. Ancak The Guardian gazetesinin haberine göre, cihatçı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ – eski El Nusra) örgütü mafya liderinin İdlib’de yakalandığını öne sürdü. HTŞ yetkilisi Muhammed el Sankari, Telegram hesabından yaptığı açıklamada kendilerinin kontrolü altındaki İdlib’i kast ederek “Carbone’nin mart ayında, rejim kontrolündeki bölgelere geçme amacıyla özgürleştirilmiş bölgelerden geçerken yakalandığını” savundu. Sankari, “Carbone’nin yürürlükteki kurallar uyarınca ülkesine teslim edildiğini” ileri sürdü.

Cihatçı internet sitelerini tarayan istihbarat grubu SITE ise HTŞ örgütünün güvenlik biriminden Dhia’ al-Umar adlı sözcünün açıklamasını aktardı. Buna göre HTŞ sözcüsü, “Carbone’nin yasalardan kaçacağını düşündüğü rejim bölgelerine gitmeden önce Avrupa ve Türkiye’de saklandığını” söyledi.

‘SAHTE ROLEX SATAN MEKSİKALI KILIĞINA GİRMİŞTİ’

Sözcü, İtalyan mafya liderinin kimliğinin anlaşılmaması için sahte Rolex saatler satan bir Meksikalı gibi davrandığını da iddia etti.

2020’DE YANLIŞ KİŞİ YAKALANMIŞTI

İtalyan basınındaki haberlere göre Carbone, firari olduğu dönemde hayatının büyük kısmını Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) geçirdi. BAE Aralık 2020’de Carbone’nin yakalandığını duyurmuş ancak sonradan, eşi ve çocukları ile Dubai’e gözaltına alınan kişinin Napolili iş insanı Domenico Alfano olduğu anlaşılmıştı. Alfano 32 gün sonra serbest bırakılmıştı.

POLİS AYRINTI VERMEDİ

İtalyan yetkililer, Carbone’nin nihayet yakalanmasının ardındaki gizem konusunda ayrıntı vermeyi reddetti. Polis sözcüsü, arka plan hakkında daha fazla detayın paylaşılmayacağını söyledi.

‘BAE, SURİYE-İTALYA ARASINDA ARABULUCULUK YAPMIŞ OLABİLİR’

Ancak İtalya Adalet Bakanı Carlo Nordio’nun, BAE’li mevkidaşı Abdullah Al Nuaimi’ye Carbone’nin yakalanması konusunda teşekkür etmesi dikkat çekti. İtalyan gazetesi Il Foglio, BAE’nin Carbone’nin Suriye’den İtalya’ya iadesi konusunda arabuluculuk yapmış olabileceğini yazdı.

KOKAİN TİCARETİNİN KİLİT İSMİ, KOLOMBİYA İLE ÇALIŞIYOR

Europol’e göre, en çok arananlar listesinde bulunan Carbone, çoğunlukla İspanya’ya olmak üzere büyük miktarlarda kokainin ticaretindeki kilit isimlerden biriydi. Mensubu olduğu çete, Hollanda ve Kolombiya’dan da uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor.

BİR DİĞER İTALYAN MAFYA ÜYESİ ANTALYA’DA YAKALANMIŞTI

Carbone’nin İdlib’de yakalandığı iddiası, dört yıldır kırmızı bültenle aranan İtalyan uyuşturucu kaçakçısı Luciano Camporesi’nin 12 Kasım’da Antalya’da yakalanmasının ardından geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü, sahte kimlikle yakalanan İtalyan kaçakçıyla ilgili “Şahsın Ülkemize giriş yaptığı tarihte hakkında herhangi bir kırmızı bülten bulunmadığı anlaşılmıştır” açıklaması yapmıştı.